Business Internaţional

Efectul exploziei yieldurilor marilor economii şi al ascensiunii dolarului: statele est-europene riscă să-şi vadă costurile de finanţare şi inflaţia crescând şi mai mult

Efectul exploziei yieldurilor marilor economii şi al...

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2023, 22:33 1746

Pieţele de obligaţiuni din întreaga lume suferă turbulenţe masive, ran­da­mentele titlurilor americane de trezorerie atingând ieri un maxim pe 16 ani, iar cele ale obligaţiunilor germane pe 10 ani urcând la cel mai ridicat nivel din 12 ani, potrivit Financial Times.

Randamentele titlurilor america­ne de trezorerie au crescut puternic după ce o serie de date pozitive, legate de sectorul manufacturier şi piaţa muncii, au întărit convingerea investitorilor că economia americană este într-o formă bună.

Preţurile obligaţiunilor din în­trea­ga lume au scăzut puternic în ulti­mele săptămâni pe fondul unei con­vin­geri în creştere a investitorilor că băncile centrale vor fi nevoite să men­ţină dobânzile la un nivel ridicat pentru o perioadă prelungită de timp.

Chiar şi în Japonia, unde do­bân­zi­le oficiale sunt încă sub 0%, randa­mentele obligaţiunilor au re­venit la niveluri nemaiînregistrate din 2013.

Din moment ce costurile de fi­nanţare pentru guverne influenţează totul de la dobânzile creditelor ipotecare la cele ale creditelor pentru companii, motivele de nelinişte abundă.

Efectele creşterii randamentelor sunt ample, iar riscul de contagiune pen­tru ţările emergente este unul foarte ridicat. Yieldurile mai mari în­seamnă costuri de finanţare mai mari chiar într-o perioadă în care datoriile şi deficitele unor state emergente ca Polonia şi Ungaria cresc şi creşte deci şi nevoia de finanţare de pe pieţele internaţionale.

Yieldurile în creştere la nivel mon­dial sporesc presiunea asupra pieţelor emergente, în special asupra economiilor mai riscante.

Polonia ar putea reveni pe pieţe­le internaţionale de obligaţiuni înain­tea sfârşitului de an pentru a prefi­nanţa o creştere puternică a nevoilor de finanţare în 2024, a anunţat Karol Czarnecki, care conduce de­par­tamentul datorii publice al mi­nisterului de finanţe al ţării, potrivit Bloomberg.

Polonia va avea nevoie să-şi crească vânzările nete de obligaţiuni cu 160% anul viitor pentru a-şi finanţa creşterea armatei şi angajamentele de cheltuieli asumate de partidul de guvernământ înaintea alegerilor parlamentare de pe 15 octombrie.

Guvernul va continua să-şi ţină cel puţin 75% din obligaţiuni exprimate în zloţi chiar în condiţiile în care acesta intenţionează să se bazeze în proporţie mai mare pe finanţare externă anul viitor.

Yielduri mai mari la titlurile americane de trezorerie înseamnă şi un dolar în creştere puternică, iar aprecierea monedei americane nu va face decât să pună presiune asupra monedelor ţărilor est-europene, crescând inflaţia.

Un dolar mai puternic este resimţit la scară largă pe pieţele emergente, notează The Wall Street Journal. Un studiu recent arată cum şocul unei aprecieri puternice a dolarului duce la ani de performanţe economice slabe în economiile mai puţin dezvoltate.

Consumul, producţia, investiţiile şi cheltuielile guvernamentare intră sub presiune în paralel cu moneda locală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO