Business Internaţional

Edward George s-a retras de la sefia Bancii Angliei

01.07.2003, 00:00 12



Sir Edward George s-a retras ieri din functia de guvernator al Bancii Angliei, dupa 10 ani in care a fost la carma celei de-a doua banci din lume ca vechime.



George, fiul unui functionar postal, a preluat functia de guvernator de la fiul unui aristrocat, Robert Leigh- Pemberton. In 1997, cand cancelarul Gordon Brown a proclamat independenta Bancii Angliei, Edward a fost numit presedinte al Comitetul de Politica Monetara, institutie care fixeaza ratele de dobanda pentru cea de-a doua economie a Europei.



Sub conducerea lui Edward George, Banca Angliei a reusit sa controleze inflatia si sa mentina un climat economic stabil. DeAnn Julius, presedinta a institutului de afaceri internationale Chatham House din Londra a afirmat :" A fost o perioada plina de realizari atat pentru el cat si pentru economia Marii Britanii".



Din 2001, responsabilii cu politica monetara a Marii Britanii au redus ratele de dobanda de 8 ori, pentru a incuraja consumul privat, care contribuie cu peste doua treimi la PIB-ul tarii.



Din 1992, economia engleza a cunoscut o crestere continua pe parcursul a 43 de trimestre, cea mai lunga perioada de expansiune economica de la al doilea razboi mondial. In cei 6 ani de independenta a Bancii Centrale, inflatia a avut o medie de 2,4%, sub plafonul de 2,5% stabilit de Trezorerie.



In 1997, George a fost pe punctul de a demisiona ca urmare a deciziei guvernului de a priva Banca Centrala de rolul de supraveghetor al sistemului bancar. Fostul guvernator, acum in varsta de 64 de ani, si-a petrecut aproape intreaga cariera de 41 de ani la Banca Angliei.



Edward va preda scaunul de guverator lui Mervyn King, cel care a indeplinit pentru 5 ani functia de vice-guvernator pe probleme de politica monetara.



Printre gafele cu care se poate mandri George pe parcursul activitatii sale se poate numara si afirmatia sa din octombrie 1998, atunci cand declarase ca disponibilizarile din nordul Angliei reprezentau doar un pret mic ce trebuie platit pentru a controla inflatia. Ulterior a revenit explicand ca politica monetara vizeaza intreaga economie si nu doar anumite regiuni sau sectoare ale acesteia..



George s-a angajat la Banca Angliei la varsta de 23 de ani, dupa ce a absolvit Universitatea Cambrige, impresionand echipa de recrutare cu cunostinele sale de bridge.



In 1994 a fost trimis la universitatea de stat din Moscova pentru a invata limba rusa, fiind ulterior considerat spion pentru ca devenise prietenul unui student din Tanzania.



Alte atributii au inclus stadii de pregatire la Banca Reglementelor Internationale din Basel sau la Fondul Monetar International, cu sediul in Washington.



Fiind, ca toti britanicii, un conservator, dar si un bun economist in acelasi timp, George Edward s-a dovedit sceptic privind adoptarea monedei euro. Potrivit acestuia, conjunctura economica nu este inca favorabila adoptarii monedei unice in special datorita ritmului lent al dezvoltarii economice in Europa.



Fostul guvernator, care locuieste la Dulwitch, la marginea Londrei, nu a anuntat inca ce va face in continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO