Business Internaţional

Ecourile naţionalizării YPF: „Idioţii cred că statul este atât de stupid încât va face ce-i cere compania“

Ecourile naţionalizării YPF: „Idioţii cred că statul este atât de stupid încât va face ce-i cere compania“

Jose Manual Garcia-Margallo, ministrul spaniol de externe: „Argentina s-a împuşcat singură în picior“

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2012, 00:04 2985

Marea Britanie a sărit în sprijinul Spaniei în criza diplomatică dintre Madrid şi Buenos Aires apărută după ce Argentina a naţionalizat cel mai mare producător de petrol al ţării, YPF, controlat de grupul spaniol Repsol. Naţionalizarea pare să fi dat peste cap şi planurile Chinei de a prelua compania argentiniană, scrie presa inter­naţională.

Argentina a preluat controlul YPF, acuzând că producătorul de petrol nu asigură necesarul de combustibil al ţării şi nu investeşte mai mult în producţia internă, şi vrea ca prin lege să intre în posesia a 51% din acţiunile companiei, vizând în special parti­cipaţia de 57% deţinută de Repsol.

"Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale Argentinei legate de comerţ şi investiţii care prejudiciază interesele din afaceri şi care va submina economia argentiniană", a declarat William Hague, ministrul britanic de externe. El a adăugat că va colabora cu Spania şi partenerii din Uni­unea Europeană pentru a se asigura că auto­rităţile argentiniene îşi respectă angaja­mentele internaţionale, scrie Financial Times.

În replică la naţio­nalizarea YPF, Spania a anunţat că va ataca Argentina pe sectorul comercial şi al livrărilor de energie. Repsol a cerut Ar­gentinei com­pensaţii de 10,5 mld. dolari în schim­bul acţiunilor pierdute. Autorităţile argentiniene au respins cererea, iar reacţia lor la aceasta a fost virulentă.

"Idioţii cred că statul este atât de stupid încât va face ceea ce-i cere compania", a declarat ministrul adjunct al economiei Axel Kicillof, citat de The Wall Street Journal.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a afirmat că este "foarte îngrijorat" de decizia Argentinei, pe care un purtător de cuvânt al Comisiei a catalogat-o ca ilegală. Uniunea Europeană a amânat o întâlnire cu reprezentanţii Argentinei programată pentru joi şi vineri.

Preşedintele mexican Felipe Calderon a criticat şi el acţiunea Argentinei, spu­nând că aceasta de­monstrează "responsabi­li­tate şi raţiune reduse". Monopolul mexican al producţiei de petrol, Pe­troleos Mexicanos, con­trolat de stat, deţine aproa­pe 10% din Repsol.

Naţionalizarea ZPF a dejucat planurile pregătite în secret în ultimii ani de compania chineză de stat Sinopec de a prelua compania petrolieră sud-americană, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Thomson Reuters. Surse din sistemul bancar susţin că Sinopec, a doua mare companie petrolieră din China, a negociat cu Repsol pentru preluarea participaţiei de 57% deţinută de grupul spaniol la YPF. Potrivit site-ului chinez Caixin.com, Sinopec a ajuns chiar la un acord neangajant pentru preluarea YPF pentru mai mult de 15 miliarde de dolari.

Sursele citate au afirmat că decizia Argentinei anulează orice speranţe ale Sinopec de a prelua YPF.

"Chestiunea este prea stufoasă ca să mai poată atrage bani de la vreo mare companie din China, în absenţa unei relaţii speciale cu guvernul argentinian, de care mă îndoiesc. Este o situaţie dificilă pentru oricine ţinând cont de intervenţia guvernului. Pentru mine, pare sinucidere politică să laşi o companie chineză să preia YPF la scurt timp după na­ţionalizare. Nu cred că pot face un ase­menea flip-flop", comentează o sursă bancară.

Sursele bancare susţin că Sinopec a început să se intereseze de YPF acum cel puţin cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO