Business Internaţional

Economistii despre proiectul Sarkozy: Reducerea taxelor va mari deficitul bugetar, nu cresterea PIB

21.06.2007, 19:12 17

Presedintele francez Nicolas Sarkozy spera ca planul sau de relaxare fiscala sa lase 11 miliarde de euro in economia Frantei, care ar putea inregistra astfel o crestere soc, informeaza Bloomberg.
Cel mai mare soc va fi resimtit insa de deficitul bugetar, spune Mathilde Lemoine, economist-sef al HSBC Franta.
Masurile de reducere a fiscalitatii, care vor fi aprobate de cabinetul prezidential Sarkozy, vor impinge deficitul bugetar la plafonul maxim admis de UE si vor stimula o crestere de numai 0,1% in economie, conform lui Lemoine.
"Nimeni nu crede in cresterea economica soc", spune si Jean-Christophe Caffet, economist la banca franceza de investitii Natixis.
Masurile pe care Sarkozy le va inainta luna viitoare Parlamentului includ eliminarea impozitelor pe orele suplimentare de lucru, a taxelor pe mosteniri, vor reduce impozitele pe venitul personal si vor asigura deductibilitate fiscala pentru dobanzile la creditele ipotecare.
In timp ce reducerea taxelor va impulsiona consumul, este foarte probabil sa duca si la cresterea importurilor, fara a aduce beneficii exportatorilor sau cresterii competitivitatii, declara economistii.
Cresterea economica a Frantei va ramane in urma celei a statelor vecine pentru al doilea an in 2007, rata somajului fiind printre cele mai ridicate din zona euro. Companiile franceze sufera cea mai mare fiscalitate pe forta de munca dintre cele 30 de state membre OECD. De asemenea, datoria publica totala de 63,7% din PIB a Frantei depaseste limita stabilita de UE de 60%.
Sarkozy forteaza o accelerare a economiei franceze pe fondul unei incetiniri resimtite la nivelul statelor dezvoltate. Cresterea economica din zona euro va incetini anul viitor la 2,3%, de la 2,7% in 2007, estimeaza OECD.
"Marea intrebare din momentul de fata este daca avantul economiei se va mentine si anul viitor. Planul lui Sarkozi poate face diferenta daca va schimba perceptia asupra economiei si va contribui la reaccelerarea cresterii", afirma Stephane Deo, economist-sef in cadrul bancii UBS.
Insa beneficiile unui plus de crestere economica ar putea fi depasite de costurile bugetare. Lemoine de la HSBC estimeaza anul acesta un deficit de 2,7% din PIB si de 2,9% in 2008.
Ea a adaugat ca guvernul prezidat de Fran?ois Fillon nu si-a asumat nicio obligatie reala privind limitarea cheltuielilor publice, pentru a contracara majorarea deficitului.
"Planul lui Sarkozy presupune injectarea unui volum mai mare de bani in economie, iar daca economia stagneaza, nu se rezolva problema", a adaugat Lemoine.
Un consum sporit genereaza cresterea importurilor, sustine Caffet. Franta a avut un deficit comercial record anul trecut, cauzat de factura energetica.
Sarkozy nici macar nu a explicat cum intentioneaza sa acopere reducerile de taxe. A promis sa inlocuiasca unul din doi functionari care se pensioneaza, ceea ce ar putea aduce economii bugetare de un miliard de euro pe an.
Estimarile revizuite ale lui Chaney plaseaza cresterea economica in 2008 la 2,3%, de la 2,2%, iar deficitul bugetar la 2,7% anul acesta si la 2,9% anul viitor, de la 2,6% si respectiv 2,7%.
Ministrul francez al finantelor, Eric Woerth, a spus ca este posibil ca deficitul sa nu se micsoreze anul acesta si ca oricum cheltuielile guvernamentale vor creste in acelasi ritm cu inflatia.
In urma unei sedinte de la inceputul acestei luni, ministrii finantelor din zona euro au facut presiuni asupra omologului lor, ministrul francez Jean-Louis Borloo, sa se concentreze asupra obiectivului de reducere a deficitului bugetar. Borloo a fost inlocuit de Christine Lagarde, trecand la ministerul mediului.
"Ar fi fost mult mai sigur sa se limiteze scutirile de taxe", a declarat Chaney. "Guvernul va avea nevoie de rezerve fiscale in reformele de pe piata muncii si s-ar putea sa regrete mai tarziu ca a folosit deja aceste rezerve", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO