Business Internaţional

Economia Turciei incepe sa-si revina

14.08.2001, 00:00 15



Prim-ministrul Turciei, Bulent Ecevit, a declarat ca economia tarii da semne de redresare si ca accelerarea reformelor intreprinse de guvern este esentiala, informeaza agentiile internationale de presa.

El a declarat, intr-un interviu acordat televiziunii NTV, ca unul dintre semnele pozitive este decelerarea mai rapida decat se estimase a inflatiei din luna iulie.Rata lunara a inflatiei a atins, luna trecuta, 2,4%, comparativ cu 3,1% in iunie.

Incertitudinile politice si divergentele din cadrul guvernului, precum si criza declansata in luna februarie au destabilizat economia turca, obligand autoritatile de la Ankara sa liberalizeze cursul de schimb al lirei, care a pierdut de la acea data 50% din valoarea sa in raport cu dolarul.

In luna mai, Turcia a semnat un acord cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala pentru deblocarea unuor credite de 15,7 miliarde de dolari destinate depasirii situatiei de criza, in schimbul carora a promis realizarea unor reforme extensive.

Presa turca a speculat recent in legatura cu o posibila reorganizare a cabinetului sau o reducere a numarului de ministri in vederea diminuarii tensiunilor politice, iar spectrul alegerilor anticipate se profileaza de fiecare data cand apar disensiuni intre cele trei partide din coalitie.

Insa Bulent Ecevit a apreciat ca alegerile ar dauna eforturilor de redresare ale Turciei. "Guvernul a dat dovada de curajul necesar pentru a lua masuri radicale. Daca vor fi alegeri, toate aceste eforturi vor fi irosite", a declarat premierul turc.

Conform acestuia, problemele sunt mai ales in economia reala, unde locurile de munca continua sa fie desfiintate si fabricile inchise.

Ecevit a mai spus ca protestele sociale declansate de criza se diminueaza si ca increderea este restabilita.

In legatura cu perspectivele monedei nationale, tranzactionate la circa 1.385.000 de unitati/dolar, comparativ cu circa 700.000 lire/dolar inainte de liberalizare, Ecevit a declarat ca rata sa de schimb va fi stabilita de piata. "Nu ne vom angaja in nici o interventie", a precizat el.

Anterior, banca centrala a indicat ca va interveni doar pentru a controla fluctuatiile excesive ale lirei.

La inceputul acestei luni agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat calificativele acordate Turciei pentru datoria in valuta si cea in moneda nationala, ca urmare a nivelului in continuare ridicat al dobanzilor bancare ce pune in dificultate sustenabilitatea datoriei publice si sporeste riscul unor retrageri masive de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO