Business Internaţional

Economia SUA s-a contractat cu 3,8% la sfarsitul anului trecut

01.02.2009, 17:03 8

Economia Statelor Unite pare predispusa sa isi continue evolutia descendenta in prima parte a anului, dupa ce a incheiat ultimul trimestru al lui 2008 cu cel mai slab rezultat de dupa 1982, pe fondul contractarii consumului si implicit a activitatii companiilor, scrie Bloomberg.

Contractarea economiei in trimestrul al patrulea al anului trecut a depasit estimarile specialistilor, care se asteptau ca declinul anual al economiei sa depaseasca 3,8%.
Crearea de stocuri a atenuat caderea celei mai mari economii din lume. Potrivit declaratiilor Departamentului de Comert, daca s-ar exclude aceste stocuri, economia s-a contractat cu aproximativ 5,1%.
Disponibilizarile anuntate in aceasta luna de catre companii precum Starbucks, Pep Boys - Manny, Moe & Jack sau Eastman Kodak sugereaza ca prima jumatate a lui 2009 nu se arata promitatoare, potrivit economistilor. Administratia Obama a facut apel la aceste cifre pentru a "forta mana" Congresului, astfel incat acestia sa adopte pachetul financiar de peste 800 mld. dolari care sa stopeze declinul economiei.
"Recesiunea s-a instaurat si nu pare ca vrea sa plece prea curand, astfel, ne-am putea considera norocosi daca pana la sfarsitul anului am putea sa anuntam o crestere economica egala cu zero", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, prezent la Forumul International de la Davos in Elvetia. Cresterea economica "se va mentine pentru o lunga perioada de timp la un nivel modest".
"Aceasta situatie este una dezastruoasa pentru americani", a marturisit Barack Obama la Casa Alba. "Ei au nevoie de noi, iar noi trebuie sa aprobam Planul de Investitii pentru revenirea SUA in cursa pentru hegemonia mondiala", plan menit sa salveze peste 3 milioane de slujbe. Strategii Camerei Reprezentantilor au aprobat in 28 ianuarie planul ce se asteapta sa stimuleze economia, iar saptamana aceasta planul va fi votat in Senat.
Ultimul raport facut public a relevat cat de puternic sunt afectate gospodariile din cauza procesului de distrugere a valorii cauzat de recesiune. Consumul, motorul ecomoniei americane, ce reprezinta aproximativ 70% din economie, s-a contractat cu 3,5%, urmand acelasi trend ca in trimestrul precedent, cand declinul a fost de 3,8%. Aceasta este pentru prima data dupa 1947 cand scaderile trimestriale consecutive depasesc 3%.
Institutul de Management al Ofertei din Chicago a anuntat ca indicele ce masoara activitatea sectorului de afaceri a coborat in ianuarie pana la 33,3 puncte de la 35,1 puncte in urma cu o luna. Nivelul barometrului a ramas sub 50 de puncte, linia de demarcatie intre contractare si crestere, mentinandu-se in acelasi interval ca in ultimele patru luni. In acelasi timp, increderea consumatorilor a inregistrat o crestere mai slaba decat fusese previzionat, conform indicelui Reuters/Michigan University. Valoarea acestuia a urcat de la 60,1 puncte in decembrie la 61,2 puncte in prima luna a lui 2009.
Economistii de la Morgan Stanley si Deutsche Bank Securities din New York si-au redus previziunile de crestere pentru primele trei luni ale lui 2009, ca urmare a rapoartelor facute publice, care au indicat evolutii descendente in toate sectoarele cheie ale economiei. Acum ei estimeaza ca cea mai slaba evolutie a economiei se va inregistra in acest trimestru.
In 2008, economia a crescut cu 1,3% pe fondul evolutiei pozitive a exporturilor si al reducerilor fiscale aplicate de guvern din prima jumatate a anului.
 
NYSE, cea mai slaba luna ianuarie din istorie
 
Bursa de la New York (NYSE) a incheiat prima luna a anului cu cel mai mare declin consemnat vreodata in ianuarie, iar sperantele investitorilor pentru viitorul apropiat sunt legate exclusiv de programul de stimulare economica discutat la Washington. Fluxul de stiri negative care a influentat Wall Street a atins apogeul dupa raportari potrivit carora companiile americane au concediat peste 200.000 de angajati in ianuarie. Totodata, participantii la piata au subliniat incertitudinile legate de eficienta programului de salvare a sistemului bancar, care s-ar putea dovedi insuficient. Indicele S&P 500 a inchis luna ianuarie in scadere cu 8,6%, iar Dow Jones industrial Average a pierdut 8,8%, ambii indici consemnand cea mai slaba prima luna a anului din istorie, potrivit Bloomberg.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO