Business Internaţional

Economia Spaniei a inghetat din cauza crizei imobiliare

28.08.2008, 19:28 13

Economia Spaniei a inregistrat in trimestrul doi cea mai modesta crestere din ultimii 15 ani, pe fondul preturilor record inregistrate de petrol si a crizei de pe piata imobiliara, care a adus tara in pragul recesiunii, scrie Bloomberg.
Cresterea economica a fost de 0,1%, in coborare de la 0,3% in primul trimestru.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut economia a crescut cu 1,8%, cea mai slaba apreciere din ultimii 12 ani.
Evolutia descendenta a sectorului constructiilor a "infestat" si celelalte sectoare ale economiei spaniole; sectoarele de servicii si de productie contractandu-se in iulie pentru a saptea luna consecutiv.
Rata somajului a atins cel mai inalt nivel din ultimii trei ani in trimestrul doi, in timp ce preturile caselor au coborat pentru prima data in ultimul deceniu, iar numarul permiselor de constructii a scazut la mai putin de jumatate in mai fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea va fi stearsa in prima jumatate a anului viitor", a afirmat Ivan Barbacid, strateg la Barclays Fondos din Madrid.
Si consumul s-a contractat fata de anul trecut, cresterea de 1,2% din primul trimestru fiind cu 1% mai mica decat cea din anul anterior.
Investitiile in constructii au coborat si ele cu 2,4% dupa o majorare de 0,3% in primele trei luni ale anului.
La polul opus, cheltuielile guvernamentale au urcat la 3,8% de la 3,6%.
Guvernul condus de primul-ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero a aprobat luna aceasta masuri aditionale menite sa readuca cresterea economica inapoi la aproape 3% pana in 2010.
Guvernul spaniol a promis finantari de 20 de miliarde de euro pentru afacerile mici si pentru familiile care cumpara proprietati in 2009 si 2010. Aceasta masura vine dupa una similara adoptata in aprilie care oferea 18 miliarde de euro pentru anul acesta si anul viitor.
Economia zonei euro a inregistrat in al doilea trimestru prima contractie de la introducerea monedei euro in 1999, scazand cu 0,2%. Economiile Germaniei, Frantei si Italiei, cele mai puternice economii ale zonei euro, au avut si ele evolutii negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO