Business Internaţional

Economia poloneza a crescut cu aproape trei procente, in primul semestru

25.08.2003, 00:00 12



Polonia a inregistrat o crestere economica de aproape trei procente, in prima jumatate a anului, autoritatile anticipand accelerarea acestei tendinte, datorita vanzarilor solide consemnate de sectorul de distributie, in luna iulie.



"Rezultatele din trimestrul al doilea au fost neasteptat de bune, cresterea economica fiind stimulata atat de consum, cat si de activitatea de investitii si de performantele comerciale. Ritmul de crestere din perioada aprilie-iunie a fost mai mare decat cel din primele trei luni ale anului, astfel incat putem confirma ca avansul din primul semestru ajunge aproape de trei procente", a declarat Janusz Witkowski, director adjunct al Biroului National de Statistica (GUS).



Initial, analistii preconizau un astfel de rezultat abia in trimestrul al patrulea, dupa ce Produsul Intern Brut (PIB) s-a majorat cu 2,2%, in primele trei luni din 2003. In conditiile actuale, autoritatile preconizeaza un avans de patru procente, spre sfarsitul anului curent.



Mai multi analisti considera ca cea mai mare economie din Europa de Est a inceput, in sfarsit, un proces de crestere, dupa doi ani in care aproape a stagnat.



Numarul cetatenilor fara loc de munca s-a redus cu 11.600, la un total de 3,12 milioane de persoane, insa rata somajului ramane ridicata, la 17,8%.



Performantele economice din ultima perioada au fost stimulate de imbunatatirea activitatii de export, pe fondul deprecierii zlotului comparativ cu moneda unica europeana.



In plus, relaxarea politicilor fiscale a incurajat cererea pe plan intern, dupa ce consumul a fost ingradit de mentinerea ratelor dobanzilor la un nivel ridicat. Potrivit GUS, vanzarile consemnate de companiile de retail in luna iulie au crescut cu 5,4%, dupa un salt de 8,1%, raportat in luna precedenta.



Valoarea investitiilor din primul semestru s-a redus cu 2,2%, la un total de 21,8 miliarde de zloti (5,5 miliarde de dolari), declinul fiind cu mult mai mic decat cel de 15-16%, inregistrat in intervalul corespunzator din 2002.



Industria constructiilor, care reprezinta un indicator important pentru evolutia economica din perioada urmatoare, a reusit sa obtina in primul semestru rezultate pozitive, dupa doi ani de pierderi.



"Companiile poloneze asista la imbunatatirea cererii, dar ritmul de crestere a investitiilor ramane redus, intrucat regimul fiscal neclar si conditiile dezavantajoase de acordare a creditelor afecteaza, in special, firmele mici si mijlocii", a aratat Arkadiusz Protas, un reprezentat al BCC, un grup de oameni de afaceri polonezi.



In replica, bancile comerciale au mentionat ca au fost nevoite sa constituie provizioane pentru 28% din creditele acordate companiilor mici si mijlocii. Din aceasta cauza, institutiile au anuntat ca nu vor renunta la conditiile stricte de creditare a sectorului corporatist decat atunci cand vor asista la imbunatatirea situatiei financiare a firmelor.



"Toate datele arata ca tendinta de limitare a investitiilor a incetat", a apreciat Dariusz Rosati, membru al Consiliului polonez de Politica Monetara.



In pofida rezultatelor pozitive, o serie de analisti si-au exprimat scepticismul cu privire la perspectivele economice din Polonia, considerand ca activitatea de investitii este ingradita de o "piata neconvingatoare".



Unul dintre factorii care impiedica dezvoltarea acestui sector este mentalitatea invechita care ii impiedica pe intreprinzatori sa solicite credite bancare, determinandu-i sa finanteze proiectele cu ajutorul rezervelor de lichiditati.



Statisticile arata ca nivelul creditelor alocate sectorului privat din Polonia ajunge la 30% din PIB. Proportia este mai mica decat in Ungaria, Republica Ceha sau Slovacia si se situeaza cu mult sub cea de peste 140% din PIB, inregistrata in unele state din Uniunea Europeana, cum ar fi Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO