Business Internaţional

Economia mondiala in estimarile OCDE: rau la anul, mai bine in 2006

01.12.2004, 00:00 17



Economia mondiala trece in prezent printr-o perioada de incertitudine generala, indusa de petrol, care va avea un impact negativ asupra cresterii economice in 2005. Exista insa perspective de redresare in 2006, a declarat ieri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, citata de Financial Times.



La intalnirea bianuala a organizatiei cu sediul la Paris, pe teme de perspective economice, estimarile de crestere a economiei mondiale pentru 2005 au fost reduse. OCDE a apostrofat de asemenea statele membre pentru politicile bugetare prea relaxate si a acuzat guvernele ca exagereaza problemele financiare asociate procesului de imbatranire a populatiei.



Potrivit OCDE, slabiciunea manifestata in prezent in multe economii din lume este o "sursa de dezamagire" cauzata de "o crestere a pretului petrolului care a diminuat venitul real si increderea populatiei".



John-Philippe Cotis, economistul-sef al OCDE, a explicat insa ca pe fondul dependentei mai reduse fata de petrol si a unor asteptari inflationiste scazute si stabile, "ar fi surprinzator daca tarile OCDE ar suferi din nou, cum au suferit in anii '70, de pe urma unei situatii de cosmar, in care spirala salariilor si a preturilor sa scape de sub control". Cu toate acestea, a mai comentat economistul-sef al OCDE, "fluctuatiile pretului petrolului au ajuns in centrul dezbaterii publice si influenteaza puternic increderea populatiei".



Aceasta pierdere de incredere a determinat OCDE sa-si revizuiasca in sens negativ estimarile privind cresterea economica in 2005, in ciuda faptului ca economia mondiala traverseaza cea mai buna perioada de crestere in aproape 30 de ani. Fata de luna mai, cand estima un ritm de crestere de 3,3%, OCDE apreciaza in prezent ca, pe 2005, cresterea economica in cele mai mari economii din lume va fi de 2,9%.



Pentru 2006, insa, organizatia preconizeaza o redresare economica robusta, mai ales in zona euro, care va creste cu 2,5%, cea mai buna perfomanta din 2000. Potrivit lui Cotis, OCDE este gata sa "parieze in mod rational pe Europa".



Cotis a mai adaugat ca profiturile inregistrate de corporatii in Europa si Japonia vor impulsiona investitiile si vor permite Germaniei si Japoniei sa nu se mai bazeze aproape in totalitate pe exporturi pentru a creste din punct de vedere economic.



Pentru ca previziunile pozitive pe 2006 sa se indeplineasca, a avertizat Cotis, este necesar "un minimum de stabilitate a pretului titeiului si a cursurilor de schimb". Europa continentala va fi cea mai vulnerabila in fata unei aprecieri continue a monedei unice sau a unei cresteri ulterioare a pretului petrolului, a spus oficialul OCDE.



In ceea ce priveste sanatatea pe termen lung a finantelor publice, sustine OCDE, nu se observa nici un semn de imbunatatire a situatiei deficitelor bugetare structurale. Organizatia a descris conjunctura ca "regretabila, in contextul in care reforma sistemelor de pensii si sanatate genereaza dezbateri dureroase, ceea ce face ca progresul in acest domeniu sa fie dificil".



Economistul-sef al OCDE a explicat ca, in contextul in care guvernele se poarta irational, indivizii pot raspunde prin "intensificarea propriilor eforturi de economisire", fapt care se intampla deja in anumite tari.



OCDE a criticat de multe ori politica bugetara a statelor membre, dar nu in limbajul dur pe care l-a utilizat marti.



"Rolul politicii fiscale nu este de a spori presiunile de natura financiara generate de fenomenul de imbatranire a populatiei", a concluzionat Cotis.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO