Business Internaţional

Economia mondiala da semne de viata. Seful BCE: Restul anului 2009 va fi mai bun decat primele trei luni

Seful BCE: Restul anului 2009 va fi mai bun decat primele trei luni

Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene: Urmatoarele trimestre vor fi mai putin dificile comparativ cu primul, cu toate ca, per ansamblu, acest an va fi dezamagitor (din punct de vedere economic - n. red.). Anul 2009 va fi unul dificil, deoarece primul trimestru a fost foarte slab.

11.05.2009, 00:00 14

Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a estimat ca urmatoarele trei trimestre ale acestui an vor fi "mai putin dificile" decat primul din punct de vedere economic, iar anul 2010 va fi anul in care relansarea economiei va avea loc.

"Urmatoarele trimestre vor fi mai putin dificile comparativ cu primul, cu toate ca, per ansamblu, acest an va fi dezamagitor (din punct de vedere economic - n. red.). Anul 2009 va fi unul dificil, deoarece primul trimestru a fost foarte slab", a declarat Trichet.
 
Dobanda la euro a ajuns la minim
BCE a decis sa reduca rata de politica monetara cu 0,25%, pana la un nou nivel record de 1% pe an. Masurile intreprinse au confirmat asteptarile economistilor si au venit sa sustina moneda euro, care acum are o pozitie puternica in raport cu restul monedelor.
Moneda unica a fost puternic sustinuta de discursul lui Trichet de dupa intalnirea lunara a economistilor BCE. "Ultimele informatii din sectorul economic si ultimele studii sugereaza ca exista semne de stabilizare, desi inca extrem de timide, dupa acest prim trimestru care a fost mult mai slab decat se estimase."
Francezul Trichet este cel care a condus Banca Centrala Europeana catre o noua era, prin decizia sa de a merge mai departe cu achizitiile directe de active, in pofida obiectiilor sefului bancii centrale a Germaniei.
BCE va cumpara obligatiuni
El a anuntat ca BCE va cumpara obligatiuni in valoare de 60 mld. euro. Aceasta declaratie a luat prin surprindere pietele, dupa ce guvernatorul Bundesbank Axel Weber s-a aratat impotriva unei astfel de masuri.
Pentru o banca centrala care spre deosebire de omoloagele sale a reactionat lent pentru a contracara criza, aceasta miscare aduce un plus la capitolul imagine si modifica mentalitatea celor din exterior cu privire la modul sau de actiune.
"Aceasta decizie simbolizeaza un nou inceput pentru BCE", a spus Marco Annunziata, economist-sef la UniCredit din Londra. "Decizia de a se lansa in achizitii directe de active arata ca evolutiile productiei si inflatiei au dat o lovitura puternica credibilitatii celor mai aspri critici, precum Weber".
 
Tarile mici au influentat deciziile
Schimbarea de directie operata de Trichet, sustinuta de state mici precum Cipru, Grecia, Austria si Olanda, reprezinta un pas inapoi pentru conservatorii germani, care au fost cei care au creionat arhitectura BCE in 1998. Desi Weber a incercat sa minimizeze importanta achizitiei de active, el a trebuit sa isi vada dorintele neindeplinite, iar acest scenariu ar putea sa se repete in conditiile in care BCE pare dispusa sa isi asume mai multe riscuri.
"Este o lovitura puternica ce i-a fost data credibilitatii sale", a spus David Tinsley, economist la banca centrala a Austriei, la Londra. "Limita peste care s-a trecut este semnalizata de faptul ca BCE va accepta ca in bilantul sau contabil sa apara credite private cu grad ridicat de risc."
Weber a mai cerut ca BCE sa seteze limita inferioara a ratei de politica monetara la 1%. Trichet a spus insa ca acest plafon nu este definitiv, si mai poate fi coborat.
"Nu am decis daca acesta este nivelul minim sub care rata dobanzii de referinta nu mai poate cobori", a declarat Erkki Liikanen, membru al consiliului BCE. Strategii BCE au avut opinii divergente in ceea ce priveste cel mai bun mod de actiune pentru a combate cea mai grava recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial. Economia celor 16 natiuni ale zonei euro se va contracta cu 4,2% in acest an, potrivit Fondului Monetar International.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO