Business Internaţional

Economia digitală face ca Anglia să fie mai bogată

Economia digitală face ca Anglia să fie mai bogată

Autor: CătăIina Apostoiu

14.03.2016, 00:02 772
Economia digitală face din Marea Britanie o ţară mai bogată şi cu un ritm de creştere economică mai alert decât o sugerează datele oficiale, relevă un studio al băncii centrale.

Dacă beneficiile acestei economii ar fi luate în calcul, rata medie anuală de creştere pe deceniul trecut ar fi fost cu 0,4%-0,7% mai ridicată, arată studiul comandat de guvern şi condus de fostul viceguvernator al Băncii Angliei Sir Charlie Bean, scrie Financial Times.

Subliniind impactul unor business-uri ca Amazon, Skype şi Airbnb, Sir Charlie concluzionează că datele sta­tistice naţionale nu iau în calcul părţi importante din economia modernă.

Efectul asupra PIB-ului ar putea fi unul „semnificativ“, declară acesta, adău­­gând că ar putea exista de ase­me­nea „o subestimare a ritmului de creş­tere a veniturilor reale“. Diane Coyle, profesor la universitatea Man­ches­ter şi specialist în impactul eco­nomic al noilor tehnologii, arată că ra­portul este unul de-o importanţă extremă.

Raportul reînnoieşte temerile legate de capacitatea sistemului fiscal de a ţine pasul cu economia în curs de transformare, în timp ce ascensiunea liber profesionismului şi contractelor pe termen scurt ridică semne de întrebare dacă baza taxei pe venit şi plăţile la sistemul naţional de asigurări nu este în scădere.

Veniturile fiscale au înregistrat o creştere sub aşteptări odată cu redresarea economiei, în pofida creşterii ratei ocupării forţei de muncă.

Raportul lui Sir Charlie reiterează în acelaşi timp necesitatea unei schimbări culturale la institutul naţional de statistică (ONS).

ONS trebuie să copieze organizaţii cum ar fi Statistics Canada, care are un staff mai bine pregătit.

UK Statistics Authority, care supervizează ONS, este de asemenea criticată pentru viziunea sa “îngustă”. Sir Charlie recomandă crearea unui nou organism de reglementare în cadrul UKSA, care să monitorizeze calitatea datelor statistice şi performanţa ONS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO