Business Internaţional

Economia britanica prinde viteza in jos

07.08.2008, 20:45 12

Sectorul britanic al serviciilor, care reprezinta trei sferturi din economia tarii, s-a aflat in scadere pentru a treia luna consecutiv in iulie, conform unui studiu citat de BBC News.
The Chartered Institute for Purchasing and Supply a anuntat ca indicele referitor la activitatea din sectorul serviciilor s-a situat la 47,4 puncte in iulie. Desi acest nivel indica o imbunatatire fata de cel atins in iunie, de 47,1 puncte, un indice sub 50 de puncte inseamna ca sectorul se afla in scadere.
Date separate indica o scadere a sectorul britanic al industriei prelucratoare pentru a patra luna consecutiv in iunie.
Analistii spun ca aceste date ce indica scaderi atat in sectorul serviciilor, cat si al industriei prelucratoare sugereaza faptul ca exista sanse reduse ca Banca Angliei sa modifice ratele dobanzii de la actualul nivel de 5%.
Productia in cadrul industriei prelucratoare a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara, conform datelor oficiale. Datele au fost anuntate la o zi dupa ce studii ale CBI (Confederatia din industria britanica) si firmei Experian au indicat faptul ca majoritatea producatorilor britanici se asteapta la scaderi in urmatoarele trei luni.
Increderea consumatorilor a inregistrat in iulie cea mai pronuntata scadere din ultimii cel putin patru ani, dupa ce preturile locuintelor au continuat sa scada, rata somajului a crescut, iar inflatia a accelerat, conform Nationwide Building Society, citata de Bloomberg.
Economia britanica a avansat cu 0,1% in trimestrul doi, cel mai lent ritm de crestere din ultimii trei ani, conform raportului institutului britanic ce cercetari economice si sociale.
Strategii Bancii Angliei vor evita in continuare sa reduca rata de referinta a dobanzii pentru a evita o recesiune in conditiile in care se confrunta cu cel mai rapid ritm de crestere a preturilor din ultimii 11 ani, spun economistii.
"Economia britanica este deja in recesiune sau aproape de recesiune", a declarat Sushil Wadhwani, fost strateg in cadrul Bancii Angliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO