Business Internaţional

Economia americana s-a dus rau la fund in trimestrul III

03.12.2001, 00:00 11



Economia Statelor Unite s-a contractat in trimestrul al treilea intr-un ritm mai rapid decat s-a anticipat initial, in conditiile in care profiturile companiilor au inregistrat cel de-al patrulea trimestru consecutiv de scadere, a anuntat Departamentul american al Comertului.

Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 1,1%, declin aproape triplu fata de rata de 0,4% anuntata in urma cu o luna si superior celei de 0,9% estimate de analistii de pe Wall Street.

Aceasta valoare este cea mai slaba "performanta" a economiei americane din ultimii zece ani, mai precis din primul trimestru al anului 1991, cand PIB al Statelor Unite a inregistrat o scadere de doua procente.

La inceputul saptamanii trecute, agentia care urmareste ciclurile economice din SUA a confirmat ca Statele Unite au intrat in recesiune inca din martie 2001.

Aceasta situatie nu este inca reflectata in statistici, deoarece definitia general acceptata a recesiunii prevede doua trimestre consecutive de scadere a PIB, iar in trimestru al doilea economia americana a stagnat.

Cu toate acestea, analistii din sectorul privat sunt siguri ca economia se va contracta si in trimestrul curent.

Raportul Departamentului de Comert a subliniat problemele economiei americane, dar a cuprins si cateva semnale incurajatoare, incluzand faptul ca stocurile au scazut cu 60,1 miliarde de dolari in cursul celui de-al treilea trimestru - cel mai accentuat declin trimestrial consemnat vreodata.

Diminuarea stocurilor este un semnal pozitiv, intrucat un excedent de bunuri nevandute ar limita cresterile productiei dupa incheierea recesiunii.

In plus, chiar daca investitiile companiilor isi continua tendinta de scadere manifestata inca din ultimul trimestru al anului trecut, diminuarea din perioada iulie-septembrie a fost ceva mai mica.

Acesta este un semn ca reducerea cheltuielilor de capital - care a avut ca efect declinul accentuat din 2000 si recesiunea din acest an - incepe sa se stabilizeze.

Anuntul Departamentului de Comert a fost publicat pe fondul unor semnale puternice dinspre piata de capital - atat in ceea ce priveste actiunile, cat si obligatiunile sau contractele futures - conform carora economia SUA este pe punctul de a-si reveni.

Pentru a sasea oara in nu mai putin de 17 ani, indicele compozit Nasdaq a crescut cu peste 28% in doar sapte saptamani, in timp ce o crestere cu peste 15% in aceeasi perioada a indicelui Standard & Poor's 500 s-a consemnat de numai cinci ori in 20 de ani.

Cu toate acestea, drumul spre o crestere stabila a economiei americane este inca plin de obstacole si riscuri, comenteaza analistii.

Exporturile, care deja nu o duc prea bine, sunt puternic amenintate in conditiile in care pietele externe din Europa si Asia sunt de asemenea in pragul recesiunii.

Cheltuielile de consum sunt limitate de nervozitatea si somajul ridicat din randul americanilor, dar vor continua probabil sa creasca dupa ce economia va iesi din recesiune. Pe de alta parte, profiturile scazute si capacitatea de productie foarte mare raman o piedica in calea dezvoltarii investitiilor.

Pachetul de stimulare fiscala propus de guvern este contracarat in parte de reducerea personalului din administratia locala pe fondul diminuarii veniturilor bugetare, de cresterea exploziva a costurilor cu securitatea, majorarea cheltuielilor medicale si de cerintele de echilibrare a balantei bugetare.

Piata imobiliara, unul dintre cele mai importante motoare ale cresterii economice in anii trecuti, este afectata in prezent de numarul mare de concedieri, de dobanzi ipotecare care incep din nou sa creasca, precum si de pesimismul din randul constructorilor.

De asemenea, indicii burselor de marfuri nu reflecta aceleasi tendinte pozitive manifestate pe pietele de capital.



Europa a scapat la mustata

Economia celor 12 state din regiunea euro a reusit sa evite la limita recesiunea in al treilea trimestru.

Potrivit agentiei de statistica a Uniunii Europene Eurostat, Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu numai 0,1% in perioada iulie-septembrie, ceea ce fusese deja anticipat prin cresterile slabe ale celor mai importante economii din regiune.

Pedro Solbes, comisarul european insarcinat cu problemele economice si monetare, a declarat ca datele "nu modifica nimic din previziunile noastre si nici analiza asupra situatiei create in urma atentatelor teroriste". Solbes a adaugat ca situatia zonei euro ramane "ceva mai buna" decat cea a Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO