Business Internaţional

EADS conditioneaza guvernul britanic

15.09.2005, 18:30 14

EADS, proprietarul Airbus, a conditionat continuarea productiei de aripi pentru modelul A350 pe teritoriul Marii Britanii de acordarea unei subventii substantiale din partea guvernului englez, informeaza Financial Times.

Reprezentantii grupului au declarat ca nu se vor "lasa convinsi" sa ramana in Anglia decat de o oferta de cel putin 380 de milioane de lire sterline (563,4 de milioane de euro).

Se pare ca Germania si Spania s-au oferit sa gazduiasca fabrica EADS, mai ales in conditiile modificarii recente a tehnologiei specifice constructiei acestui echipament.

S-a trecut, astfel, de la componentele din aliaje din aluminiu la cele din fibre de carbon pentru constructia aripilor pentru viitoarele avioane Airbus A350.

Noel Forgeard, directorul diviziei franceze a EADS si fostul presedinte al Airbus, a declarat ca guvernele celorlalte doua tari europene le-au propus deja astfel de subventii pentru relocalizarea productiei.

EADS va folosi astfel de subventii in ciuda opozitiei din partea companiei Boeing, a guvernului american, precum si a Organizatiei Mondiale a Comertului.

Continuarea producerii aripilor modelului A350 in Marea Britanie depinde de valoarea ajutorului acordat.

"Atat timp cat suntem sustinuti de guvernul britanic, ne vom continua activitatea", a declarat Forgeard.

El a dezvaluit ca Airbus a alocat pentru prima data cateva componente cheie de la aripile modelului A350 unor fabrici din Germania.

Grupul ramane deschis la propuneri legate de finantarea cercetarii si dezvoltarii de noi modele.

In primul interviu acordat impreuna, duo-ul Forgeard-Enders a declarat ca sunt "pregatiti sa devenim mai flexibili, in cazul in care, in urma discutiilor dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, se va stabili o noua schema de activitati". alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO