Business Internaţional

E.ON se aventureaza sa devina lider pe piata europeana a utilitatilor

27.02.2006, 20:35 9

E.ON doreste achizitionarea Endesa pentru a face fata concurentei din ce in ce mai puternice de pe piata utilitatilor din Europa.

Directorul executiv Wulf Bernotat intentioneaza sa faca din E.ON un jucator de talie mondiala. Pentru a dovedi acest lucru, Bernotat a facut recent cea mai mare oferta de achizitie din intreg domeniul energetic.

Germanii au oferit suma de 29,1 miliarde de euro (34,8 miliarde dolari) pentru achizitia companiei spaniole Endesa, informeaza Financial Times.

Aceasta oferta impresionanta a venit la numai cateva zile de la declaratiile facute de Bernotat din care reiesea ca numai trei mari companii vor domina piata energetica europeana si ca va face orice ca E.ON sa se numere printre acestea.

Prin aceasta oferta pentru Endesa, compania E.ON renunta la pietele stabile precum cele din Germania sau Anglia si se aventureaza pe pietele mult mai animate si cu o rata de dezvoltare superioara precum cele din Spania si America Latina.

Anul trecut compania germana a facut o oferta de 11,3 miliarde lire sterline (19,7 miliarde dolari) pentru achizitia Scottish Power, dar oferta a fost respinsa.

Cu toate acestea conducerea E.ON a declarat ca nu renunta la achizitionarea Scottish Power, dar aceasta oferta pentru Endesa ar putea insemna renuntarea la compania din Marea Britanie.

La fel ca celelalte companii din domeniul energetic, E.ON are la dispozitie prea multe fonduri cash, lucru care ii impinge spre achizitii. Companiile precum E.ON isi permit sa faca achizitii de anvergura datorita faptului ca profiturile inregistrate anul trecut au crescut substantial ca urmare a avantului luat de preturile energiei.

"Va urma o perioada de consolidare pentru marii jucatori de pe piata energetica", a declarat Ian Mitchell, analist al JP Morgan din Londra.

Viitoarele consolidari vor implica pe langa achizitii si fuziuni, in special intre companiile producatoare de energie electrica si cele ce au ca domeniu principal de activitate afacerile cu gaze naturale.

"Daca analizezi industria de utilitati, preturile descriu un trend crescator si nevoia de capital este din ce in ce mai mare, iar acestia sunt cei mai importanti factori care conduc catre consolidare. Si acesti doi factori nu apar doar in cazul companiei germane E.ON, ci la toate companiile din domeniu", a declarat un bancher ce se ocupa de imprumuturile acordate companiilor de utilitati.

Pietele europene ale electricitatii si gazelor naturale accepta din ce in ce mai mult competitia, iar anul viitor se asteapta o liberalizare completa a acestora.

In timp ce tari precum Franta, Germania sau Italia sunt mai putin deschise noilor jucatori, Marea Britanie, Spania si tari din peninsula scandinava au un grad de liberalizare mult mai ridicat.

In timp ce sansele ca E.ON sa mai achizitioneze Scottish Power s-au diminuat considerabil, actiunile companiei au crescut la aparitia zvonurilor referitoare la o oferta venita tot din partea unei companii germane.

Analistii sunt de parere ca grupul german RWE ar putea depune o oferta pentru achizitia Scottish Power. RWE este deja prezenta pe piata britanica prin compania Npower.

RWE a renuntat anul trecut la unele activitati care nu faceau parte din domeniul principal de activitate al companiei si acum asteapta intrarea in conturi a aproximativ 18 miliarde de euro, suma ce va fi folosita pentru achizitii pe piata britanica sau pe cea din Europa de Est.

Pe langa E.ON, Bernotat este de parere ca celelalte doua companii care vor detine suprematia pe piata europeana vor fi italienii de la Enel si francezii de la EDF. Recent, cei de la Enel au discutat cu compania franceza Suez pentru a prelua o parte din actiunile pe care francezii le detin la compania din Belgia Elecrabel.

Orice tranzactie din domeniul energetic va fi atent monitorizata de organele competente din domeniul energetic, lucru care va duce la incetinirea finalizarii acestor achizitii.

In prezent EDF, la care guvernul francez inca mai detine o parte importanta din actiuni, este cea mai mare companie de utilitati ce activeaza pe piata din Europa.

"Cea mai mare intrebare este ce se va intampla cu EDF, care pana acum a avut parte de protectie din partea statului francez, cand va trebui sa faca fata concurentei deschise? Ceilalti competitori vor ataca EDF sau EDF ii va ataca pe ei?", se intreaba executivul. alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO