Business Internaţional

E oficial: Crearea celei mai mari burse din lume a fost blocată din motive de concurenţă

E oficial: Crearea celei mai mari burse din lume a fost blocată din motive de concurenţă

Autor: Vlad Popescu

01.02.2012, 12:53 575

Comisia Europeană (CE) a blocat fuziunea Deutsche Boerse cu NYSE Euronext, apreciind că înfiinţarea celui mai mare operator bursier din lume prin combinarea celor doi giganţi ar afecta sever concurenţa în domeniu, transmite Bloomberg.

"Deutsche Boerse şi NYSE Euronext au fost informate că Comisia Europeană a decis astăzi (miercuri - n.r.) să interzică tranzacţia propusă. În pofida modificărilor oferite de companii, CE a considerat că tranzacţia ar afecta semnificativ concurenţa", se arată într-un comunicat transmis miercuri de cele două companii.

Deutsche Boerse avea să cumpere NYSE Euronext într-o tranzacţie evaluată la 9,5 miliarde de dolari, anunţată în luna februarie a anului trecut. Între timp, deprecierea acţiunilor Deutsche Boerse a redus valoarea estimată a tranzacţiei la 7,3 miliarde de dolari.

Cele două companii au apelat în luna ianuarie direct la preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, încercând să convingă executivul european să aprobe tranzacţia cu argumentul că blocarea ei ar afecta operatorii bursieri de pe continent şi ar împinge afaceri către alte părţi ale lumii.

Temerile în privinţa concurenţei au blocat în ultimii ani mai multe fuziuni planificate de marii operatori bursieri. Nasdaq OMX şi InterconcinentalExchange (ICE) au abandonat oferta de preluare a NYSE Euronext după ce Departamentul pentru Justiţie din SUA a ameninţat că va interveni agresiv pentru stoparea tranzacţiei. Oferta Singapore Exchange pentru ASX (Australia) a căzut după ce ministrul australian al Finanţelor, Wayne Swan, a declarat că fuziunea nu este în interesul naţional.

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat marţi că va lansa o dezbatere în colegiul comisarilor privind propunerea comisarului european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, de a bloca tranzacţia.

Achiziţia NYSE Euronext de către Deutsche Boerse ar fi plasat peste 90% din piaţa derivatelor şi 30% din tranzacţiile cu acţiuni din Europa sub umbrela unei singure companii prin fuziunea primilor doi operatori ca mărime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO