Business Internaţional

Dupa zidul Berlinului, in Germania trebuie sa mai cada si un milion de apartamente de bloc

12.08.2004, 00:00 27



Rezidentii fostei Germanii de Est au inceput sa abandoneze apartamentele din "cenusiile" blocuri de beton care caracterizeaza o mare parte din peisajul urban, companiile de utilitati trebuind sa faca fata unei duble lovituri: reducerea veniturilor ca urmare a restrangerii numarului de clienti si costurilor in expansiune determinate de programele de demolare.



Partial datorita estimarilor foarte optimiste ale ritmului de crestere a populatiei dupa caderea comunismului, fosta Germanie de Est are un milion de apartamente in exces care vor fi demolate, conform estimarilor guvernului german. Cum costurile de deconecare a unui apartament de la servicii sunt de aproximativ 1.000 de euro, aceasta inseamna pierderi de 1 mld. de euro, fara a mai tine cont si de pierderile de venituri ale furnizorilor de utilitati.



Aceasta problema este foarte probabil a se raspandi si in Germania de Vest si probabil si in alte parti ale Europei, mai "imbatranite", cu o populatie in scadere. Se asteapta ca populatia totala a Germaniei sa atinga un varf de 83 de milioane de oameni in anul 2013, de la 82,5 milioane in momentul de fata, si apoi sa descreasca pana la 75 milioane pana in anul 2050, conform prognozelor institului german de statistica. Nu se asteapta un flux de imigranti din Europa de Est sau de altundeva care sa poata redresa o rata a natalitatii in scadere.





Program guvernamental



Anul viitor guvernul german a planificat un program de demolare a apartamentelor in orase din vest ca Bremerhaven si Gelsenkirchen, altadata centre industriale importante care acum au un numar de locuitori mult micsorat.



Gunter Spielvogel, director tehnic la Zwickauer Energieversorgung, furnizorul de servicii utilitare care deserveste orasul Zwickau declara: "Eram obisnuiti cu cresterea. Acum va trebui sa ne gandim la restrangere si demolari."



Printre companiile care vor avea de suferit de pe urma acestor modificari se numara companiile germane E.On AG si RWE AG si cele franceze Suez SA si Veolia Environnement SA. Toate cu investitii "grele" in industria utilitatilor din Germania de Est dupa reunificare.



Zwickau are 15.000 de apartamente parasite, si numarul creste ca urmare a ritmului mai redus al demolarilor organizate de guvern, fata de ritmul de abandon al rezidentilor, care isi parasesc orasul pentru a cauta un viitor mai bun in Germania de Vest sau in alta zona a tarii.



Vremurile cand Zwickau era un nume cunoscut, dupa Cortina de Fier, ca loc de fabricatie a marcii Trabant, a carei productie asigura locuri de munca pentru mii de locuitori ai orasului. Orasul avea o populatie de 130.000 de locuitori in 1991, inainte de a se stopa productia. De atunci populatia orasului a scazut pana la 100.000 de locuitori si se estimeaza sa se reduca pana in 2010 la 85.000.



Cele mai mari costuri pe care companiile de utilitati le vor avea se refera la debransarea conductelor de apa. Odata cu scaderea cererii, presiunea apei scade si ocazional se intrerupe, crescand riscul ca apa sa devina statuta si periculoasa pentru consumatori. Pentru a cotrabalansa aceasta problema , intreg sistemul de furnizare a apei ar trebui sa fie redimensionat, sustine Spielvogel.





Lobby si politica



Asociatia furnizorilor de apa si gaze afirma ca autoritatile municipale din Germania de Est au cheltuit 50 mld. euro pentru modernizarea retelelor de distributie a apei dupa reunificare, pentru a le aduce la standardele vecinilor din vest dupa decenii in care acest aspect a fost neglijat.



Societatile de utilitati au inceput sa faca lobby pe langa Ministrul Transportului si Constructiilor, pentru a-i determina sa contribuie la transformarea retelelor de apa, gaze si energie si la costurile demolarilor. In anul 2001, cunoscand ca plecarile locuitorilor din oras erau ireversibile, guvernul german a initiat un program de demolare a apartamentelor parasite in valoare de 2,7 mld. de euro.



Insa in aceasta suma nu erau incluse retelele de incalzire si apa, spune Michaela Schmitz, responsabila cu problemele din domeniul retelelor de apa din Asociatie. "Din punct de vedere politic, ei vor sa cheltuie banul public acolo unde oamenii pot sesiza acest lucru" declara ea referindu-se la cheltuielile facute pentru demolarea cladirilor demodate in principal, ignorandu-se investitiile in infrastructura retelelor de apa si energie.



Jurgen Frank, purtatorul de cuvant al Ministerului Constructiilor, spune ca guvernul federal este dispus sa ajute la descoperirea unei solutii, imediat dupa ce studiul comandat de guvern si asociatiile furnizorilor de utilitati va fi fost terminat. "Este o problema complet noua, dar suntem gata sa invatam" declara el, neprecizand insa daca guvernul intentioneaza sa suporte vreo parte din costuri.



Preturile la apa si energie sunt mai mari in estul Germaniei deoarece autoritatile municipale isi recupereaza cheltuielile facute in anii '90 pentu modernizarea serviciilor de utilitati. Cresteri ale tarifelor se pot produce doar dupa decizia organelor abilitate de reglementare.



In Leipzig, care si-a redus numarul de locuitori cu 9% intre anii 1990 si 2000, a fost cheltuit 1 mld. de euro, intre 1992 si 2002, pentru modernizarea retelelor de apa. Acum multe din apartamentele din oras sunt incluse in programul de demolari.



Zwickauer Energieversorgung a raportat acum doi ani un profit net de 10 mil. de euro, iar in anul 2003 acesta s-a restans la 7,5 mil., precizeaza Spielvogel. El mai adauga ca se asteapta ca acest nivel al profitului din 2003 sa fie mentinut si in 2004. Actionarii au fost de acord sa formuleze un prag de rentabilitate minim pentru 2004, fiind constienti de faptul ca nu se poate realiza un profit important in contextul actual.



Dintre partenerii francezi, Suez este compania-mama a Eurawasser, care furnizeaza apa intr-o mare parte din nord-estul Germaniei. Unitatea detine participatii in 14 retele de distributie a apei si canalizare din regiune, inclusiv Schwerin, un oras unde populatia a scazut cu 20% intre anii 1990 si 2000.



LWG Lautsitzer Wasser, o unitate din Cottbus la care Eurawasser detine participatii , costurile s-ar putea cifra la sute de mii de euro, in functie de amploarea demolarilor, conform lui Ulrich Henke seful departamentului de investitii al LWG. In ciuda negocierilor cu oficialii guvernului, Henke nu se asteapta sa fie adoptata vreo solutie in scurt timp. "Furnizorii de utilitati au fost lasati sa suporte toate costurile" spune el, "iar o majorare a tarifelor nu este posibila in momentul actual".



Helmut Lolhoffel, purtator de cuvant al companiei Veolia Water Deutschland, unitate a Veolia Environnement, care detine actiuni in sase furnizori de utilitati din Germania de Est crede ca: "Pentru retelele de distributie a apei, programul de demolari din estul Germaniei, reprezinta o provocare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO