Business Internaţional

După Starbucks, prăpădul? Un tribunal american i-a interzis companiei să închidă 77 de locaţii aflate în pierdere

După Starbucks, prăpădul? Un tribunal american i-a...

Autor: Alex Ciutacu

10.12.2017, 12:00 1874

Un judecător din Indiana a luat o decizie neobişnuită şi a oprit temporar Starbucks din a închide 77 de locaţii ale brandului Teavana aflate în mall-uri deţinute de dezvoltatorul imobiliar Simon Property Group deoarece gigantul imobiliar nu ar putea să suporte şocul financiar, potrivit NY Post.

Starbucks a anunţat în luna iulie că plănuieşte să închidă operaţiunile la 379 de locaţii ale brandului Teavana – dar dezvoltatorul Simon a ajuns în tribunal pentru a bloca închiderea celor 77 de locaţii aflate în mall-urile deţinute de grupul imobiliar – susţinând că o asemenea mişcare din partea unui chiriaş cu atât de multă influenţă, ar putea naşte nesiguranţă pentru ceilalţi antreprenori din mall-urile sale.

Starbucks, după ce a încercat să schimbe strategiile cu privire la lanţul de ceainării, a anunţat în august că renunţă la conceptul Teavana.

Compania dorea să închidă toate magazinele până la sfârşitul anului.

Dar dezvoltatorul imobiliar cu baza în Indianapolis, într-un mediu de business în care sute de magazine din toată ţara se închid, a dat fuga la tribunalul local pentru a-i cere judecătoarei Heather Welch să oprească închiderea magazinelor.

Welch, printr-o sentinţă de 55 de pagini, explică faptul că Starbucks, fiind o companie extrem de profitabilă, poate absorbi lovitura financiară – estimată de Starbucks la 15 milioane de dolari, în termen de cinci luni – mult mai bine decât ar putea Simon. Operatorul de mall-uri nu a furnizat o estimare cu privire la impactul estimat pe care l-ar avea închiderea ceainăriilor Teavana.

Cazul este privit îndeaproape de către retailer şi de către dezvoltatori deopotrivă deoarece vine în mijlocul unui colaps care a rezultat într-un număr record de falimente anul acesta.

Eşecurile din retail  i-au lăsat pe proprietarii imobiliari într-o goană continuă după chiriaşi, iar pe retaileri într-o imposibilitate de a-şi întrerupe contractul de chirie.

Alţi experţi din industrie, care nu şi-au dorit să fie identificaţi, spun că această decizie a tribunalului va declanşa fiori pe şira spinării pentru retaileri.

„Dacă eşti un chiriaş care trebuie să închidă o serie de magazine care se află în mall-uri”, spune una dintre surse pentru NY Post, „ar trebui să fii destul de speriat după această decizie”.

Welch a admis că „niciun tribunal nu luat vreodată o decizie care să afectee cursul de business al unei companii, obligând compania să continue activitatea în ciuda dorinţei conducerii de a face opusul” – dar ea făcut acest lucru.

„Suntem dezamăgiţi de decizia tribunalului şi vom continua să ne concentrăm pe găsirea unei soluţii viabile”, Starbucks, care are o capitalizare de piaţă de 81 de miliarde de dolari, a susţinut într-o declaraţie, menţionând că nu s-au hotărât încă dacă vor face apel – sau dacă au voie să facă apel”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO