Business Internaţional

După Rusia, şi China restricţionează exporturile de benzină pentru a reduce preţurile pe propria piaţă

Autor: Catalina Apostoiu

11.05.2011, 23:42 429

China a introdus restricţii la exporturile de benzină, încondiţiile creşterii puternice a preţurilor pe plan local şi aprotestelor consumatorilor, la numai câteva zile după ce Rusia aluat măsuri similare, scrie Financial Times.

Măsurile vin în contextul în care inflaţia devine o problemă înţările emergente, forţând băncile centrale ale acestora să-şiînsăsprească politicile monetare pentru a tempera creştereaputernică a economiilor.

Decizia celor două ţări vine după ce preţurile petrolului şi-aurevenit după scăderea puternică de săptămâna trecută. Preţulpetrolului Brent cu livrare în iunie a urcat cu 1,25 dolari, pânăla 117,15 dolari pe baril.

Moscova a majorat o taxă pe exporturile de benzină cu 44% înaceastă lună, echivalând cu impunerea unei taxe prohibitive asupravânzărilor peste hotare. Măsura va pune presiune asupra livrărilordin regiunea baltică şi Asia Centrală.

Primul-ministru rus Vladimir Putin a criticat grupurilepetroliere ale ţării, acuzându-le de raţionalizarea livrărilorpentru menţinerea preţurilor la un nivel ridicat.

"Nu există niciun fel de deficit. Aceasta nu este o problemă dedeficit, este o problemă de înţelegere între grupuri", a declaratPutin. "Grupurile petroliere au convenit între ele să pună doar ocantitate redusă pe piaţă."

În acelaşi timp, autorităţile de la Beijing au pus presiuneputernică asupra companiilor de stat în sen­sul stopăriiexporturilor de benzină. Sinopec, cea mai mare companie de rafinaredin Asia din punctul de vedere al capacităţii, a anunţat că nu vaexporta decât cantităţi reduse în mai către Hong Kong şi Macao.

"Deşi exportul de produse petroliere aduce profituri bune, amsuspendat exporturile", a anunţat compania. China şi Rusia au mairecurs la restricţii asupra ex­por­turilor în trecut ca uninstrument anti-inflaţie în sec­torul agricol. Moscova arestricţionat vânzările de ce­reale în 2008 în perioada crizeialimentare mondiale re­curcând la taxe pe exporturi şi cote. Înaugust 2010 a im­pus o interdicţie totală asupra exporturilor dupăce se­ceta i-a distrus recoltele. Interdicţia nu a fost anulatăîncă.

Autorităţile chineze au impus o interdicţie la exporturile deorez în 2008 după ce preţurile acestuia au atins un maxim istoricpe pieţele internaţionale.

Conform analiştilor şi traderilor, restricţiile la export auexacerbat criza alimentară din 2007-2008. Aceştia spun că actualelerestricţii vor împinge în jos preţurile locale la carburanţi,companiile de rafinare nemaiinvestind în noi capacităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO