Business Internaţional

După 23 de ani: Curtea Europeană a Drepturilor Omului păstrează condamnarea Justiţiei franceze împotriva miliardarului George Soros

După 23 de ani: Curtea Europeană a Drepturilor Omului păstrează condamnarea Justiţiei franceze împotriva miliardarului George Soros

Autor: Iulian Anghel

06.10.2011, 18:09 669

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a recunoscut drept fondată o condamnare pronunţată de Justiţia franceză împotriva miliardarului american George Soros, într-o afacere ce a implicat Societe Generale, acum 23 ani.

Potrivit publicaţiei economice franceze Les Echos, Curtea Europeană a admis drept fondată o acuzaţie care i s-a adus lui Soros şi pentru care a fost condamnat la plata unei amenzi de 2,2 mil. euro, ulterior redusă la 940.000. de euro.

Concret, spre finele lui 1988, George Soros a cumpărat prin fondul său de investiţii Quantum Fund un pachet de acţiuni de la patru societăţi franceze abia privatizate, între care Societe Generale pentru o sumă totală de 50 mil. dolari. Câteva zile mai târziu, Quantum Fund a vândut o parte dintre aceste acţiuni, realizând un profit de 2,3 mil. dolari.

O anchetă deschisă în 1990 împotriva lui Soros, în care miliardarul a fost acuzat că a profitat de informaţii privilegiate pentru a interveni pe pieţele bursiere şi a realiza profit, a durat zece ani. Din 11 persoane anchetate, doar patru au fost chemate, finalmente, în faţa instanţei şi singur George Soros a fost declarat vinovat de "delict de iniţiere" (Insider Trading).

George Soros a fost condamnat în 2002 de Tribunalul de Înaltă Instanţă din Paris să plătească o amendă de 2,2 mil. euro, condamnare confirmată în instanţa de apel.

În 2007, amenda i-a fost redusă la 940.000 de euro, iar astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sesizată de omul de afaceri, a confirmat verdictul Justiţiei franceze.

Avocatul lui George Soros, Ron Soffer, şi-a anunţat intenţia, potrivit publicaţiei franceze, de a împinge cazul la Înalta Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Acesta susţine că, în momentul în care s-a comis "delictul", legea franceză nu era foarte clară.

Soros a devenit faimos în 1992 când a pariat împotriva lirei sterline, câştigând, după cum s-a speculat la acea vreme, un miliard de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO