Business Internaţional

După 10 salve trase în lupta cu inflaţia, ce au urcat dobânzile la cote istorice, BCE pune pe pauză cea mai agresivă campanie de creştere a costurilor de finanţare din istoria sa. În ce condiţii ar putea fi reluate majorările?

După 10 salve trase în lupta cu inflaţia, ce au urcat...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2023, 22:13 3955

♦ „O reluare a majorărilor pare că ar necesita condiţii extreme“, a declarat Paul Hollingsworth, economist la BNP Paribas, pentru Financial Times.

Banca Centrală Europeană şi-a întrerupt cea mai lungă serie de majorări de dobânzi din istoria sa de 25 de ani ieri, declarând că ultimele date continuă să indice faptul că inflaţia coboară uşor către ţinta sa de 2%, scrie Reuters.

Banca şi-a menţinut dobânda de referinţă la un nivel record de 4,0%, reafirmând faptul că actualul nivel al cos­turilor de finanţare ar putea fi adec­vat pentru a îmblânzi inflaţia da­că acesta va fi menţinut „suficient de mult“.

Consiliul Guvernator a declarat că informaţiile recente îi confirmă perspectiva ca inflaţia să atingă 2,1% pe termen mediu.

„Inflaţia este în continuare aşteptată să rămână prea ridicată timp prea îndelungat, iar presiunile inflaţioniste locale rămân puternice. În acelaşi timp, inflaţia a scăzut considerabil în septembrie“, se arată în comunicatul consiliului.

În plus, se arată în comunicat, majorările anterioare de dobânzi continuă să fie transmise în forţă la nivelul condiţiilor de finanţare, acest lucru reducând cererea şi ajutând drept urmare la împingerea în jos a inflaţiei.

Luată prin surprindere de o creştere puternică a preţurilor, BCE a petrecut mai mult de un an majorând costurile de finanţare şi eliminând stimulentele anterioare. Această înăsprire agresivă a politicii îşi pune acum amprenta asupra economiei, date publicate la începu­tul săptămânii indicând o slăbire a creditării şi activităţii economice.

Pieţele luaseră în calcul şanse de peste 98% a unei pauze, după ce BCE a oferit în şedinţa din septembrie indicii puternice că dobânzile au ajuns la un vârf.

Preşedinta BCE Christine Lagarde a subliniat că viitoarele decizii de politică monetară vor depinde în continuare de date.

Banca are nevoie ca politica monetară să rămână suficient de restrictivă pentru a atinge actualele estimări de inflaţie, de 5,6% în acest an, 3,2% în 2024 şi 2,1% pe termen mediu. Totuşi, BCE trebuie să ia în considerare şi activitatea de business persistent slabă şi proiecţiile de creştere modestă pentru 2023 şi 2024.

Decizia de a pune pe pauză majorările de dobânzi a venit în pofida riscurilor pe care războiul dintre Israel şi Hamas le prezintă în ceea ce priveşte creşterea inflaţiei, notează CNBC.

Marcus Brookes, director de investiţii la Quilter Investors, arată că riscurile privitoare la inflaţie rămân legate de creşterea salariilor şi o posibilă scumpire a energie ca urmare a nesiguranţei din Orientul Mijlociu.

Asemeni altor bănci centrale, BCE susţine că pieţele trebuie să se aştepte la dobânzi mai ridicate vreme mai îndelungată, lăsând deschisă posibilitatea unor noi majorări în cazul în care inflaţia urcă puternic din nou.

„Totuşi, având în vedere economia în stagnare şi faptul că şi alte bănci şi-au pus pe pauză majorările, ceva foarte neaşteptat ar trebui să se întâmple pentru ca dobânzile să fie majorate din nou“, susţine Brookes.

Datele privind PIB-ul zonei euro pe T3 urmează să fie publicate săptămâna viitoare, iar unii economişti anticipează o scădere, ceea ce ar pune presiune crescândă asupra pieţei muncii până acum rezilientă. 

„O reluare a majorărilor pare că ar necesita condiţii extreme“, a declarat Paul Hollingsworth, economist la BNP Paribas, pentru Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO