Business Internaţional

Duce trecerea la euro la scumpiri? Studiu de caz: Croaţia

Duce trecerea la euro la scumpiri? Studiu de caz: Croaţia

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2023, 00:06 1647

La numai 48 de ore după adop­ta­rea monedei unice europene, Croaţia a asistat la scumpiri şocante care au stârnit mânia cetăţenilor, grupurilor de protecţie a consuma­torilor şi guvernu­lui. Croaţia a devenit a 20-a ţară mem­bră a zonei euro pe 1 ianuarie 2023.

Ministrul economiei Davor Filipovic a declarat atunci că guver­nul poartă discuţii „intense“ privitoa­re la crearea unor liste negre ale retailerilor. Între timp, asociaţiile de protecţie a consumatorilor au acuzat retailerii că manipulează preţurile în goana după profituri.

Unii experţi au arătat că magazi­ne­le rotunjesc preţurile exprimate în euro sau majorează brusc preţurile cu până la 50%.

Guvernul croat a luat în mod des­chis apărarea publicului şi a a­nunţat măsuri de combatere a scum­pirilor, incluzând controale la maga­zine şi furnizori de servicii, cât şi cerinţa ca marile lanţuri de retail să raporteze preţurile fiecărui produs din două în două săptămâni.

La sfârşitul lunii ianuarie, inspec­to­ratul de stat a emis peste 240 de amenzi. Retailerii au dat vina pe inflaţie. Însă rata inflaţiei din Croaţia s-a si­tuat la 13,1% în decembrie, creş­terea acesteia încetinind uşor de la maxi­mul istoric de 13,5% consemnat cu o lună în urmă.

Potrivit ultimelor date statistice, preţurile din ianuarie comparativ cu decembrie sunt aproape neschimba­te, urcând cu doar 0,2%. Banca cen­trală a ţării este mulţumită de modul în care euro a pătruns în sistemul croat, scrie Novinite.

De asemenea, preţurile motori­nei şi benzinei vor scădea semnifi­ca­tiv începând cu săptămâna viitoare.

Potrivit Dianei Glasnova, jurna­lis­tă bulgară în Croaţia, situaţia din Croa­ţia este una complexă. Scumpi­rile în sine nu pot fi puse pe seama intro­ducerii euro, arată aceasta. Creş­terea preţurilor înregistrată după trecerea la euro este minimă. Preţurile sunt ro­tun­jite, comercianţii majorându-le în mod deliberat. Potrivit ultimelor pro­iecţii ale Comisiei Europene, inflaţia din Croaţia va scădea în acest an şi anul viitor, însă croaţii nu sunt convinşi de acest lucru, notează Euractiv.

Optimismul Comisiei se bate cap în cap cu îngrijorările multor croaţi apă­rute după trecerea ţării lor la euro.

Pentru a ajuta croaţii să facă faţă scumpirilor, guvernul a anunţat că lucrează la o aplicaţie care va permite compararea preţurilor a sute de produse de la trei dintre cei mai mari 10 retaileri ai ţării.

Între timp, guvernatorul băncii centrale croate Boris Vujcic, a minimizat efectul trecerii ţării la euro. „Datele confirmă că da, a existat un oarecare impactul al introducerii euro asupra preţurilor. Însă acesta era aşteptat şi nu a fost semnificativ, probabil în jurul a 0,3-0,4%“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO