Business Internaţional

Drumul parcurs de Roman Abramovici de la un simplu producator de jucarii la miliardar in dolari

Drumul parcurs de Roman Abramovici de la un simplu producator de jucarii la miliardar in dolari
12.12.2007, 14:35 2051

In momentul in care Roman Abramovici a investit, saptamana trecuta, in Highland Gold, o companie miniera ruseasca listata pe bursa de la Londra, elementul cel mai interesant nu a fost valoarea uriasa a tranzactiei, scrie Financial Times. Un om care figureaza in clasamentul Forbes cu o avere de 18,7 mld. dolari (12,8 mld. euro) si care detine clubul de fotbal Chelsea Londra, un Boeing 767 si cateva iahturi de lux, poate face 400 mil. dolari in cateva ore. Surpriza vine insa din insusi faptul ca aceasta tranzactie a avut loc.
Cu doar doi ani in urma, cel mai bogat om din Rusia parea hotarat sa renunte la toate afacerile derulate in aceasta tara. El a vandut pachetul majoritar de actiuni (73%) pe care il detinea la Sibneft - compania petroliera de pe urma careia a strans cea mai mare parte a averii sale - gigantului Gazprom, primind in schimbul acestuia 13 mld. dolari. Chiar daca suma primita de Abramovici a fost de cateva zeci de ori mai mare decat cei 250 mil. dolari platiti, in urma cu zece ani impreuna cu fostul lui partener de afaceri Boris Berezovski, in schimbul companiei, au existat voci care au considerat ca tranzactia nu s-a efectuat, in intregime, de buna-voie.
Abramovici si-a vandut actiunile detinute in cadrul televiziunii ORT companiilor Aeroflot si Rusal, devenit cel mai mare producator de aluminiu din lume. Functia de guvernator al regiunii arctice Ciukotka a ramas singurul element de legatura dintre miliardar si tara sa natala.
Situatia s-a schimbat radical pentru oameni ca Abramovici odata cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, hotarat sa restabileasca dominatia Kremlinului asupra "oligarhilor" - magnatii anilor '90, care si-au construit averile bazandu-se pe influenta politica pe care o detineau. Berezovski si un alt magnat, Vladimir Gusinski au parasit Rusia dupa ce au pierdut alegerile din 2000 in fata lui Putin.
Mikhail Hodorkovski, intr-o vreme cel mai bogat rus, a fost inchis, iar compania sa petroliera Iukos vanduta dupa un proces de frauda si evaziune fiscala.
Spre deosebire de Hodorkovski, Abramovici a jucat dupa noile reguli impuse de Putin, stand in afara jocului politic in incercarea de a-si pastra castigurile. Cu toate acestea exista speculatii conform carora prosperitatea miliardarului rus a fost un factor iritant pentru potentatii de la Kremlin.
In ultimele opt luni, Abramovici s-a intors insa pe piata ruseasca, investind 3 mld. dolari in producatorul de otel Evraz, din momentul acestei tranzactii actiunile companiei apreciindu-se cu 60%. De aceea investitia de saptamana trecuta in Highland Gold nu face altceva decat sa confirme noul sau statut, si anume acela de magnat al industriei metalifere din Rusia. Iar faptul ca aceasta tranzactie a fost efectuata la numai doua zile dupa alegerile parlamentare, in contextul carora Putin a avertizat asupra "pericolului" reintoarcerii la oligarhia anilor '90, sugereaza inca o data ca Abramovici este sigur pe actiunile sale.
Miliardarul rus a facut parte, pana la urma, din aceasta oligarhie. El a prosperat in timpul schemei "imprumuturi contra actiuni" din 1995, cand oamenii de afaceri imprumutau bani administratiei Eltin, primind pachete de actiuni in cadrul companiilor de stat. In cazul in care datoria nu era returnata, magnatii erau imputerniciti sa vanda acele actiuni, pe care, de obicei, si le vindeau lor, adica le pastrau.
Abramovici s-a nascut in 1966, in Saratov, localitate situata pe fluviul Volga, fiind crescut de bunicii din partea mamei, dupa ce si-a pierdut ambii parinti la varsta de patru ani. In 1988 s-a lansat in afaceri ca producator de jucarii de plastic, la Moscova. Apoi, a tranzactionat petrol pe prima bursa de marfuri deschisa in capitala Rusiei.
Dar principala sa lovitura a dat-o in 1995, in momentul in care l-a intalnit pe Berezovski si, in urma unor discutii, i-a venit ideea de a dezmembra Rosneft, o companie petroliera de stat, pentru a crea Sibneft, pe care cei doi au achizitionat-o prin intermediul practicii imprumuturi contra actiuni. Ca si ceilalti participanti, Abramovici a recunoscut ca valoarea companiilor era subapreciata in momentul achizitionarii. Dar el spune ca turbulentele, in principal pericolul reinstaurarii regimului comunist, au determinat o dorinta foarte slaba din partea oamenilor de afaceri de a participa la aceasta tranzactie.
Tot prin intermediul lui Berezovski, Abramovici si-a facut intrarea la Kremlin, devenind un apropiat al fiicei presedintelui Eltin. El a infirmat insa zvonurile conform carora devenise "casierul" asociatilor lui Eltin, care au dominat politica ruseasca de la sfarsitul deceniului trecut. Totusi, in acea perioada el
si-a facut o serie de prieteni valorosi, printre care se numara si presedintele Putin.
Alexander Temerko, fost vicepresedinte al Iukos, spune ca principala calitate a lui Abramovici este capacitatea de a incheia o negociere. "Este o persoana intuitiva si poate negocia in asa maniera incat toata lumea sa se simta confortabil", considera el. Intr-adevar, Abramovici a incercat sa solutioneze problemele Iukos in 2004, oferindu-se sa medieze negocierile dintre companie si autoritati. In acel moment, spune Temerko, s-a opus un actionar cheie al Iukos.
De asemenea, Abramovici a facut doua miscari importante care il diferentiaza de ceilalti oligarhi. A devenit guvernatorul provinciei Ciukotka, o regiune de doua ori mai intinsa decat Germania, dar care nu are mai mult de 50.000 de locuitori si foarte saraca. Motivul acestei alegeri ar putea fi scutirea de la plata impozitelor - din moment ce o parte a afacerilor Sibneft au fost inregistrate aici - sau potentialele resurse minerale din zona.
Totusi, John Mann, purtatorul de cuvant al miliardarului, spune ca prin impozitele pe profit platite de Abramovici, prin donatii, prin taxele platite de Sibneft si prin alte investitii private sau guvernamentale, "cel putin cateva miliarde de dolari" au curs in regiune, contribuind la dezvoltarea acesteia.
Cea de-a doua miscare a fost achizitia clubului Chelsea, pentru 140 mil. lire sterline in 2004, o decizie perceputa de multi ca o polita de asigurare in fata unui eventual atac din partea autoritatilor ruse. In urma acestei tranzactii a devenit o figura cunoscuta in Europa, iar Chelsea a fost propulsata in randul cluburilor britanice de elita, dupa transferul unora dintre cei mai buni jucatori de fotbal din lume.
Totusi, magnatul rus nu a scapat de umbra trecutului sau. In aceasta toamna, intr-o incercare de influetare a opiniei publice din Rusia, dar si a lui Vladimir Putin, bulevardul Rubliovskoie din Moscova a fost impanzit de afise, care faceau publicitate unei carti scrise de un jurnalist rus care a cercetat legaturile din anii '90 dintre Abramovici si Berezovski, vazut de catre Kremlin ca inamicul public numarul unu al Rusiei. Insa, un asociat al lui Abramovici minimalizeaza orice pericol. "Sunt 50 de miliardari in aceasta tara, dintre care doar trei au avut probleme cu autoritatile. Acestia reprezinta doar exceptiile, nu regula", considera el.

Abramovici, de la fotbal la otel
Abramovici figureaza in clasamentul Forbes cu o avere de 18,7 mld. dolari
Detine clubul de fotbal Chelsea Londra, un Boeing 767 si cateva iahturi de lux.
In ultimele opt luni, Abramovici s-a intors insa pe piata ruseasca, investind 3 mld. dolari in producatorul de otel Evraz.
A prosperat in timpul schemei "imprumuturi contra actiuni" din 1995, cand oamenii de afaceri imprumutau bani administratiei Eltin, primind pachete de actiuni in cadrul companiilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO