Business Internaţional

Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliul European, este posibil să revină la putere în Polonia. Partidul Lege şi Justiţie s-ar putea să piardă controlul după opt ani. Vedeţi cum a vorbit Donald Tusk în limba română la Ateneu

Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliul European,...

Autor: Valeriu Dănilă

16.10.2023, 16:03 139

În urma alegerilor parlamentare de duminică din Polonia, partidul naţionalist „Lege şi Ordine” aflat la guvernare de peste 8 ani este pe cale să piardă puterea în faţa unei coaliţii de partide pro-europene conduse de Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European.

Donald Tusk vrea să normalizeze relaţiile cu Uniunea Europeană, deblocând fondurile europene inaccesibile din cauza reformei judiciare criticată de Bruxelles, şi să reclădească noi instituţii independente în Polonia, arată Bloomberg.

„Victoria opoziţiei deschide calea către reorientarea Poloniei în politica internă şi Europeană”, este de părere Piotr Buras, şef al biroului polonez pentru Consiliul European. „Chiar şi cu o majoritate confortabilă în parlament, noul guvern va avea de înfruntat multe obstacole”, adaugă acesta.

„Platforma Civică” şi aliaţii acesteia vor avea 268 de locuri în noul parlament, din 460 în total. Partidul de guvernemânt „Lege şi Ordine” va trimite 198 de reprezentanţi, insuficient pentru a forma o majoritate, conform unei analize Ipsos.

Printre priorităţile noului guvern s-ar afla şi anchetarea guvernatorului băncii centrale, Adam Glapinski, pentru eşecul în gestionarea inflaţiei şi distrugerea de facto a independeţei instituţiei. Acesta a dictat o reducere masivă a a dobânzii cheie în septembrie, cu 75 de puncte de bază, în plină campanie electorală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO