Business Internaţional

Donald Tusk chemat la audieri în cadrul anchetei privind decesul fostului preşedinte al Poloniei

Donald Tusk chemat la audieri în cadrul anchetei privind...

Autor: Mircea Olteanu

13.03.2017, 15:40 82

Michal Dziekanski, purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Varşovia, a anunţat că Tusk este programat să fie audiat miercuri.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, îl consideră vinovat pe Tusk pentru decesul fratelui său, spunând că Tusk, pe atunci premierul Poloniei, a neglijat securitatea preşedintelui şi a lăsat pe mâna ruşilor ancheta privind accidentul aviatic produs la Smolensk.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Varşovia a încercat să blocheze realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European.

Dziekanski a precizat că Tusk a fost chemat la audieri în cadrul anchetei împotriva foştilor şefi ai serviciilor de contrainformaţii militare, care sunt "acuzaţi de cooperare cu serviciile de informaţii din altă ţară fără autorizaţiile necesare din partea premierului", relatează agenţia de ştiri Reuters. Dziekanski a mai adăugat că prezenţa la audieri este obligatorie.

Purtătorul de cuvânt al lui Donald Tusk a declarat că oficialul european nu va putea ajunge la audierile programate pe data de 15 martie din cauza angajamentelor în Parlamentul European.

Presa poloneză relatează că ancheta vizează cooperarea oficialilor din cadrul serviciilor de informaţii din Polonia cu autorităţile ruse, inclusiv schimbul de informaţii după prăbuşirea avionului la bordul căruia se afla preşedintele polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO