Business Internaţional

Dole Food va fi preluata in totalitate de presedintele companiei

20.12.2002, 00:00 17

Presedintele companiei Dole Food si cel mai important actionar al acesteia, David Murdock, va achizitiona restul de 76% din capitalul celui mai mare producator de fructe din lume, pentru 1,43 de miliarde de dolari. Ca urmare a acestei oferte, valoarea companiei se situeaza la nivelul de 2,5 miliarde de dolari.
Anuntul survine la aproape trei luni dupa ce Murdock a inaintat o astfel de propunere Consiliului Director, oferind initial un pret de 29,5 dolari pe actiune.
Compania a infiintat atunci o comisie speciala de directori independenti care au respins oferta presedintelui Dole, in luna octombrie.
Ulterior, David Murdock si-a revizuit propunerea la 33,5 dolari pe actiune, determinand comisia, in cele din urma, sa accepte in unanimitate o astfel de achizitie.
Presedintele Dole s-a angajat sa plateasca suma convenita sub forma de lichiditati si sa preia datoriile producatorului de banane.
Potrivit Financial Times, tranzactia urmeaza sa fie finantata de un grup reprezentat de Deutsche Bank, Scotia Capital si Bank of America.
David Murdock a aratat ca activitatea Dole va avea numai de castigat de pe urma acestui acord. El si-a exprimat speranta ca actiunile companiei vor creste pe viitor, dupa ce s-au mentinut, in ultimii ani, la valori apropiate de cele de la inceputul anilor '90. Murdock a adaugat ca rezulatele financiare ale companiei sunt imprevizibile, intrucat Dole este comercializeaza bunuri perisabile si conditionate de o serie de factori externi.
Compania, care a fost infiintata in anul 1851 in Hawaii, s-a dezvoltat dintr-un producator local de ananas intr-un producator mondial de fructe si legume proaspete, printre domeniile sale curente de activitate numarandu-se si cultivarea florilor.
Anul trecut, Dole a raportat venituri totale de 4,5 miliarde de dolari, iar in luna aprilie a anuntat o dublare a profitului din primul trimestru al acestui an, pana la 56,3 milioane de dolari, ca urmare a programului de restructurare derulat si a majorarii preturilor la banane.
O serie de analisti preconizeaza ca Dole va raporta, in acest an, un profit pe actiune de 2,67 de dolari si venituri de 4,43 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO