Business Internaţional

Dolarul slab a redus deficitul comercial al Statelor Unite

13.05.2005, 19:14 13

Deficitul comercial al Statelor Unite a scazut neasteptat in luna martie, atingand cel mai mic nivel al ultimelor sase luni.

Principalul motiv este dolarul slab, care a impins exporturile spre maxime record, informeaza International Herald Tribune.

Reducerea importurilor de textile din China cu 21% reprezinta un alt factor care a contribuit la scaderea deficitului comercial, acesta atingand nivelul de 55 de miliarde de dolari (43 de miliarde de euro) in luna martie, dupa ce in februarie s-a inregistrat un maxim record de 60,6 miliarde de dolari (47,5 miliarde de euro), conform rapoartelor Departamentului de Comert.

Chiar si dupa aceasta scadere, importurile textile din China realizate in primul trimestru din 2005 sunt cu 54% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In martie s-au exportat bunuri si servicii din Statele Unite in valoare de 102,2 miliarde de dolari (80 de miliarde de euro), cu 1,5% mai mult decat in luna precedenta, in timp ce importurile au scazut cu 2,5%, pana la nivelul de 157,2 miliarde de dolari (123,1 miliarde de euro).

Un alt aspect important, deficitul comercial in raport cu China a fost in martie de numai 7,83 miliarde de dolari (6,13 miliarde de euro), cu 7% mai mic decat in februarie. Autoritatile chineze au fost criticate din cauza devalorizarii monedei nationale si a inundarii pietelor cu textile ieftine. Din aceste motive, producatorii americani au facut presiuni pentru limitarea importurilor din China.

Luna trecuta, SUA si UE au anuntat ca vor investiga efectele pe care bunurile chineze le au asupra pietelor si companiilor americane si europene.

Stephen Gallagher, economist la SG Corporate & Investment Banking, a spus ca, in timp ce nivelul deficitului comercial ar putea indica o imbunatatire a situatiei, este prea devreme pentru a se stabili daca a avut loc o inversare a trendului.

"Este, intr-adevar, surprinzator. Dar economia europeana este vulnerabila, la fel ca economia Japoniei", a adaugat Gallagher.

Analistii, care sunt in continuare ingrijorati de efectele negative ale pretului petrolului, sunt de parere ca oscilatiile dolarului au ajutat la depasirea unor probleme si au condus la explozia cererii pentru exporturi. Unul dintre cele mai mari castiguri s-a inregistrat in domeniul exporturilor de aeronave, care a crescut cu 27% dupa ce Boeing a castigat noi contracte.

Chiar daca mai exista probleme legate de deficit, analistii afirma ca situatia imbunatatita din luna martie este foarte probabil sa conduca la revizuirea previziunilor de crestere economica. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO