Business Internaţional

Dolarul scade, aurul creste

13.07.2004, 00:00 19

Dolarul se situeaza pe acelasi trend descendent fata de euro si de yen. Moneda americana a ajuns aproape la cea mai scazuta cotatie fata de euro din ultimele patru luni si s-ar putea deprecia in continuare, daca se vor confirma asteptarile ca un raport sa arate in aceasta saptamana ca deficitul comercial al Statelor Unite a atins un nivel record in luna mai, informeaza Bloomberg.
Aprecierea monedei unice fata de dolar se datoreaza si ratei superioare a dobanzii in zona euro, de 2%, care a propulsat economiile in aceasta moneda.
Yenul s-a apreciat fata de moneda americana dupa ce primul ministru Junichiro Koizumi a castigat destule locuri in alegerile de duminica pentru a ramane la putere si a-si duce la bun sfarsit planurile privind politica economica.
Ieri, euro era cotat la 1,2415 dolari. Moneda americana era evaluata la 107,97 yeni japonezi.
Scaderea dolarului a constituit o rampa pentru pretul aurului, exprimat in aceasta moneda. Metalul pretios a devenit mai atractiv pe piata, fiind mai ieftin in euro si preferat in tranzactiile de hedging pentru protejarea activelor americane impotriva deprecierii. Pretul aurului a fost ieri de 408,10 dolari uncia.
Din cei 89 de investitori intervievati vineri de Bloomberg, 78 (88%) au recomandat cumpararea de euro fata de dolar, comparativ cu 67% in saptamana precedenta.
In ceea ce priveste pretul titeiului, acesta nu a inregistrat modificari semnificative dupa ce a crescut cu 8% in aceasta luna pe baza ingrijorarilor ca ar putea fi intrerupta furnizarea petrolului din Rusia, Irak si Nigeria. Ieri petrolul se tranzactiona la 39,90 dolari barilul.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO