Business Internaţional

Doi fosti directori ai Enron au fost arestati

14.03.2003, 00:00 14

Doi directori ai Enron au fost arestati miercuri, fiind acuzati de frauda in domeniul valorilor mobiliare si electronic, a anuntat Departamentul de Justitie al Statelor Unite.
Kevin Howard si Michael Krautz au fost arestati pentru declararea unor castiguri false de 111 milioane de dolari, in anii 2000 si 2001, legate de contractul incheiat de Enron cu Blockbuster Inc., lantul de magazine de vanzare a casetelor video. Cei doi au fost de asemenea acuzati de a fi ascuns informatii legate de operatiuni fata de auditorul Enron, compania Arthur Andersen.
Contractul incheiat de Enron cu Blockbuster privea furnizarea unui serviciu prin care clientii puteau descarca programe media la cerere de pe Internet.
Intentia Enron era de a incepe sa testeze serviciul in luna decembrie a anului 2000, urmand a obtine profit cativa ani mai tarziu. Howard si Krautz sunt acuzati de a fi creat un aranjament cunoscut sub denumirea de aBraveheartAa€!, ce permitea Enron sa inregistreze contabil profituri estimative ce urmau a fi obtinute din acordul respectiv.
Prin acest aranjament, Enron a inregistrat venituri de 53 de milioane de dolari pe trimestrul patru al anului 2000 si de 58 de milioane de dolari pe primul trimestru al anului 2001, dar, de fapt, acordul nu a generat nici un fel de venit real, fiind inchis in martie 2001.
Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi risca o pedeapsa cu inchisoarea pe 10 ani si o amenda de 250.000 de dolari pentru frauda comisa pe segmentul valorilor mobiliare, cat si o pedeaspa cu inchisoarea pe cinci ani si o amenda de 250.000 de dolari pentru fiecare caz de frauda.
SEC a declarat ca urmareste restituirea fondurilor obtinute in mod ilegal, impunerea unor amenzi si o interdictie permanenta de a ocupa o pozitie de director al unei companii listate public impusa celor doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO