Business Internaţional

Dobanda la dolari ramane la 5,25%

22.09.2006, 19:24 19

Fed a lasat dobanda de referinta la acelasi nivel de 5,25%, pe seama scaderii preturilor din sectorul energetic, insa lasa sa se inteleaga ca poate decide oricand noi cresteri.
Banca centrala a SUA (Fed) a mentinut rata dobanzii de referinta nemodificata, la 5,25%, pentru a doua oara consecutiv, ca urmare a unei incetiniri a ritmului de crestere economica, potrivit BBC News.
Reprezentantii Fed au afirmat in cadrul discursului ce a urmat sedintei consiliului director ca avantul preturilor din domeniul energetic s-a mai domolit, fapt ce va conduce, cel mai probabil, la o reducere a presiunilor inflationiste, insa cresterea accentuata a acestor preturi ramane inca un pericol.
Cu efecte deja vizibile de incetinire a cresterii economice a SUA, pe seama unei scaderi bruste a pietei imobiliare, o continuare a politicii de majorare creste riscul de prabusire a intregii economii, spun analistii. In acelasi timp, cu o inflatie care inca nu se incadreaza in nivelele dorite, oficialii Fed vor sa mentina deschisa optiunea unei cresteri a dobanzii de referinta, in conditiile in care relaxarea preturilor din domeniul energetic este una temporara.
Jeffrey Lacker, presedintele sucursalei Fed din Richmond, a fost singurul sustinator al unei cresteri cu un sfert de procent a ratei interbancare "overnight", restul de 10 membri ai Comitetului Fed luand decizia mentinerii acestei rate.
Aceasta lipsa de consens intre membrii Comitetului a lasat de inteles economistilor ca perspectiva privind pastrarea ratei dobanzii de referinta neschimbata pana la sfarsitul anului nu este una atat de sigura.
"Banca centrala va lua o pozitie de asteptare", spune Anthony Chan, economist-sef la departamentul de servicii pentru clienti al JPMorgan din New York si fost economist la Fed. "Nu se poate spune cu exactitate daca scaderea sustinuta a preturilor din domeniul energetic se va pastra. Fed trebuie sa ramana pe pozitii ferme, in masura in care inflatia se afla dincolo de zona de confort", a adaugat el.
Cresterea productiei industriale a scazut pana la 2,9% in al doilea trimestru al anului curent, de la 5,6% cu trei luni in urma.
Pretul petrolului a ajuns la 60 de dolari barilul marti, pentru prima data din martie, si a pierdut circa 23% de la jumatatea lunii iulie, cand a atins un record de 78,40 dolari. Pretul benzinei a scazut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut si alimentat de scaderea pretului petrolului, a atins un minim de sapte luni la inceputul acestei saptamani.
Investitorii pe piata contractelor futures se asteptau la o mentinere a ratei dobanzii de referinta, asa cum aratau cotatiile de la Bursa din Chicago inainte de sedinta Fed.
"Asistam la o inversare a trendului pe piata energetica", spune presedintele sucursalei Fed din Kansas City, Thomas Hoenig. "Este foarte posibil ca acest lucru sa alimenteze consumul, insa nu vad o accelerare a inflatiei in acest moment", a continuat el.
Asa-numita inflatie de baza a fost de 2,4% in ultimele 12 luni care au incheiat luna iulie. In ultimele trei luni, aceasta a crescut pana la o rata anuala de 2,7%.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, si alti oficiali au declarat recent ca prefera ca acest indice sa se situeze in limita a 1-2%, tinta care nu a mai fost atinsa de la inceputul lui 2004. Analistii si-au exprimat ingrijorarea ca o incetinire a cresterii economice a celei mai mari economii ar putea avea efecte negative asupra economiei globale anul viitor, insa oficialii Fed continua sa afirme ca economia SUA va avea o crestere sustenabila. Desi nivelul inflatiei de 2,8% se mentine peste tinta de 2% a Fed, indicele preturilor de consum a crescut cu doar 0,2% luna trecuta. Aceasta rata a cunoscut o scadere consistenta fata de iulie, cand acest indice a crescut cu 0,4%.
Piata imobiliara, una dintre principalele forte care a alimentat economia SUA in ultimii ani, a incetinit, vanzarile de apartamente cunoscand un declin in ultimele luni.

Pauza continua

Fed a mentinut pentru a doua oara consecutiv rata dobanzii de referinta la nivelul de 5,25%, dupa o lunga perioada de majorari.
Motivul principal al acestei decizii sta in relaxarea preturilor din sectorul energetic, cotatia petrolului pierzand circa 23% de la jumatatea lunii iulie.
Pretul benzinei a cunoscut un declin de 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea productiei industriale a scazut pana la 2,9% in al doilea trimestru al anului curent, de la 5,6% cu trei luni in urma.
In acelasi timp, vanzarile de apartamente au cunoscut un declin in ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO