Dobanda la dolari ramane la 5,25%

Autor: Adrian Cojocar 22.09.2006
Fed a lasat dobanda de referinta la acelasi nivel de 5,25%, pe seama scaderii preturilor din sectorul energetic, insa lasa sa se inteleaga ca poate decide oricand noi cresteri.
Banca centrala a SUA (Fed) a mentinut rata dobanzii de referinta nemodificata, la 5,25%, pentru a doua oara consecutiv, ca urmare a unei incetiniri a ritmului de crestere economica, potrivit BBC News.
Reprezentantii Fed au afirmat in cadrul discursului ce a urmat sedintei consiliului director ca avantul preturilor din domeniul energetic s-a mai domolit, fapt ce va conduce, cel mai probabil, la o reducere a presiunilor inflationiste, insa cresterea accentuata a acestor preturi ramane inca un pericol.
Cu efecte deja vizibile de incetinire a cresterii economice a SUA, pe seama unei scaderi bruste a pietei imobiliare, o continuare a politicii de majorare creste riscul de prabusire a intregii economii, spun analistii. In acelasi timp, cu o inflatie care inca nu se incadreaza in nivelele dorite, oficialii Fed vor sa mentina deschisa optiunea unei cresteri a dobanzii de referinta, in conditiile in care relaxarea preturilor din domeniul energetic este una temporara.
Jeffrey Lacker, presedintele sucursalei Fed din Richmond, a fost singurul sustinator al unei cresteri cu un sfert de procent a ratei interbancare "overnight", restul de 10 membri ai Comitetului Fed luand decizia mentinerii acestei rate.
Aceasta lipsa de consens intre membrii Comitetului a lasat de inteles economistilor ca perspectiva privind pastrarea ratei dobanzii de referinta neschimbata pana la sfarsitul anului nu este una atat de sigura.
"Banca centrala va lua o pozitie de asteptare", spune Anthony Chan, economist-sef la departamentul de servicii pentru clienti al JPMorgan din New York si fost economist la Fed. "Nu se poate spune cu exactitate daca scaderea sustinuta a preturilor din domeniul energetic se va pastra. Fed trebuie sa ramana pe pozitii ferme, in masura in care inflatia se afla dincolo de zona de confort", a adaugat el.
Cresterea productiei industriale a scazut pana la 2,9% in al doilea trimestru al anului curent, de la 5,6% cu trei luni in urma.
Pretul petrolului a ajuns la 60 de dolari barilul marti, pentru prima data din martie, si a pierdut circa 23% de la jumatatea lunii iulie, cand a atins un record de 78,40 dolari. Pretul benzinei a scazut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut si alimentat de scaderea pretului petrolului, a atins un minim de sapte luni la inceputul acestei saptamani.
Investitorii pe piata contractelor futures se asteptau la o mentinere a ratei dobanzii de referinta, asa cum aratau cotatiile de la Bursa din Chicago inainte de sedinta Fed.
"Asistam la o inversare a trendului pe piata energetica", spune presedintele sucursalei Fed din Kansas City, Thomas Hoenig. "Este foarte posibil ca acest lucru sa alimenteze consumul, insa nu vad o accelerare a inflatiei in acest moment", a continuat el.
Asa-numita inflatie de baza a fost de 2,4% in ultimele 12 luni care au incheiat luna iulie. In ultimele trei luni, aceasta a crescut pana la o rata anuala de 2,7%.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, si alti oficiali au declarat recent ca prefera ca acest indice sa se situeze in limita a 1-2%, tinta care nu a mai fost atinsa de la inceputul lui 2004. Analistii si-au exprimat ingrijorarea ca o incetinire a cresterii economice a celei mai mari economii ar putea avea efecte negative asupra economiei globale anul viitor, insa oficialii Fed continua sa afirme ca economia SUA va avea o crestere sustenabila. Desi nivelul inflatiei de 2,8% se mentine peste tinta de 2% a Fed, indicele preturilor de consum a crescut cu doar 0,2% luna trecuta. Aceasta rata a cunoscut o scadere consistenta fata de iulie, cand acest indice a crescut cu 0,4%.
Piata imobiliara, una dintre principalele forte care a alimentat economia SUA in ultimii ani, a incetinit, vanzarile de apartamente cunoscand un declin in ultimele luni.

Pauza continua

Fed a mentinut pentru a doua oara consecutiv rata dobanzii de referinta la nivelul de 5,25%, dupa o lunga perioada de majorari.
Motivul principal al acestei decizii sta in relaxarea preturilor din sectorul energetic, cotatia petrolului pierzand circa 23% de la jumatatea lunii iulie.
Pretul benzinei a cunoscut un declin de 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea productiei industriale a scazut pana la 2,9% in al doilea trimestru al anului curent, de la 5,6% cu trei luni in urma.
In acelasi timp, vanzarile de apartamente au cunoscut un declin in ultimele luni.