Business Internaţional

Disensiuni in clubul celor mai puternice state in privinta datoriilor Irakului

10.06.2004, 00:00 18

Franta si-a reiterat opozitia fata de anularea masiva a datoriei irakiene de 120 de miliarde de dolari, asa cum au cerut Statele Unite in deschiderea summitului G8.
Purtatorul de cuvint al presedintiei franceze, Catherine Colonna, a reamintit ca Franta si-a luat angajamentul sa anuleze o parte din datoria irakiana. "Acest lucru ar inseamna fara indoiala 50 la suta din creanta franceza, care se ridica la trei miliarde de dolari", a adaugat oficialul francez.
Un responsabil american a dat asigurari inaintea deschiderii summitului Grupului celor mai puternic industrializate 8 state, G8, ca Washingtonul este pe cale sa convinga toti creditorii Irakului sa anuleze 80-90 la suta din datoria de 120 de miliarde de dolari. Acelasi oficial al administratiei Bush a invocat o analiza a Fondul Monetar International asupra datoriilor irakiene si in plus o perspectiva a cresterii economice si a nevoilor pentru reconstructie, document in care se afirma ca "marea majoritate" a datoriilor Irakului trebuie sa fie anulate.
"Franta si celelalte tari care se afla in aceeasi situatie observa ca Irakul este o tara care are resurse si care este chiar bogata, datorita rezervelor sale petroliere", a spus Colonna.
Purtatorul de cuvint al presedintelui Jacques Chirac a subliniat ca in ipoteza anularii unei mari parti a datoriei irakiene, valoarea acesteia va fi mai mare decit suma datorata de 37 dintre cele mai sarace tari ale lumii, pe care comunitatea internationala incearca sa o anuleze de mai bine de zece ani.
Statele Unite au exercitat presiuni asupra liderilor celorlalte mari puteri, chiar inainte de inceperea summitului G8, pentru ca acestia sa anuleze cea mai mare parte din datoria Irakului. Franta si Germania se opun unei masuri de acest fel, in schimb Marea Britanie, Japonia si Italia sint favorabile propunerii Statelor Unite. Totusi, reuniunea de la Sea Island (Statele Unite) s-a deschis intr-un climat calm si in conditiile succesului diplomatic al presedintelui George W. Bush in Consiliul de Securitate ONU, in legatura cu adoptarea rezolutiei privind transferul de suveranitate din Irak.
Liderii din tarile G8 - Statele Unite, Germania, Canada, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia - au sosit marti seara, la Savannah, in sud-estul Statelor Unite, pentru reuniunea la virf. Primii veniti au fost premierii Canadei si Japoniei, Paul Martin si Junichiro Koizumi. Lor li s-au alaturat, la scurt tip, cancelarul german Gerhard Schroeder si seful Guvernului britanic Tony Blair. Si presedintele francez, Jacques Chirac, a ajuns marti seara la Savannah pentru a participa la summitul G8.
Statele Unite si partenerii lor sint foarte aproape de incheierea unui acord care sa impiedice teroristii sa obtina materiale si echipamente ce le-ar permite fabricarea unor arme de distrugere in masa, au anuntat, marti, responsabilii americani. De asemenea, in cursul summitului ar urma sa fie adoptate masuri in vederea intreruperii ciclului foametei in cornul Africii si mai ales in Etiopia, o serie de lideri africani fiind asteptati la summit in cursul zilei de astazi. Discutiile din Sea Island vor incepe, insa, cu subiectul cresterii economice, oficialii americani sustinand ca premisele cresterii economice sunt mai bune decat in ultimele doua decenii. Cu toate astea, John Snow, secretarul trezoreriei americane, a indicat ca Washingtonul este ingrijorat ca ratele de crestere mai mici inregistrate de Germania, Franta sau Italia, constituie o piedica in comertul american si in crearea a noi locuri de munca.
La sosirea sa in Georgia, cancelarul german a cerut tarilor producatoare de petrol din cadrul OPEC sa faca mai multe eforturi pentru a creste oferta de titei.
Irakul, care ocupa locul al doilea in lume la rezervele de petrol, a acumulat datorii de 120 miliarde $ sub regimul lui Saddam Hussein. Cele 19 natiuni din Clubul de la Paris, inclusiv S.U.A., Japonia, Rusia si Franta, au de recuperat datorii de 42 miliarde $ de la Irak, a anuntat FMI in luna mai. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO