Business Internaţional

Diplomaţii occidentali avertizează în cel mai dur limbaj că divizarea Irakului este iminentă

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

26.06.2014, 00:04 1411

Diplomaţii occidentali au avertizat, folosind cel mai puternic limbaj de până acum, că gravitatea crizei din Irak este atât de mare încât ar putea face inutile actualele eforturi de detensionare şi că divizarea ţării este iminentă în condiţiile în care jihadiştii care au cucerit nordul încearcă s-o împartă în diferite feude re­li­gioase, scrie The Telegraph.

Gruparea teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant (ISIS) a preluat controlul mai multor oraşe şi puncte strategice ira­kie­ne, iar acţiunile sale pot forţa gru­pu­rile etnice şi religioase să încheie alianţe cu principali jucători pentru a se pro­teja.

Ma­joritatea irakienilor sunt şiiţi, iar mem­brii ISIS sunt suniţi, aşa cum a fost re­gimul lui Saddam Hussein, însă o a tre­ia etnie, kurzii irakieni, câşti­gă teren în efor­turile lor de a deveni o naţiune independentă.

Dacă reuşeşte să realizeze ceea ce ur­măreşte, înfiinţarea unui stat cu părţi din Irak şi Siria, ISIS ar putea trans­for­ma zonele sunite într-un alt Afga­nis­tan, adică o bază de unde te­ro­riştii pot plă­nui ne­stin­ghe­riţi ata­curi contra lumii occidentale.

Kurdistanul dis­pu­ne de resurse minerale mari, iar zona din sud popu­lată de şiiţi dispu­ne de rezer­ve de petrol sem­nifi­ca­ti­ve. Vestul Irakului este do­mi­nat de populaţie su­nită şi este un deşert în­tins fără resurse, iar o po­si­­bilă fracţionare ar trans­forma această par­te a Irakului într-o zonă plină de re­cruţi pentru terorişti dispuşi să pună în aplicare politicile islamiste asupra popu­laţiei.

În forma actuală, Irakul este al doilea cel mai mare pro­du­cător de pe­trol din Organizaţia Sta­telor Expor­tatoare de Petrol (OPEC).

„Am mai folosit termenul de criză când vorbeam de Irak, dar de data aceasta treaba este mult mai serioasă. Nu este nicio îndoială cu pri­vire la criza care ame­nin­ţă exis­tenţa ca stat a Ira­kului“, a spus pen­tru The Tele­graph un diplo­mat occi­dental apro­piat situa­ţiei din Irak. El con­si­deră că abuzurile fă­cute de for­ţe­le de se­cu­ritate do­mi­na­te de şiiţi din Irak au dus la „înstră­inarea sistemati­za­tă“ a mino­ri­tă­ţii su­nite, iar ca rezultat unii suniţi au aju­tat ISIS să preia controlul ora­şelor Mosul şi Tikrit.

„ISIS nu ar fi putut ajunge aici de una singură“, a explicat diplomatul.

În condiţiile în care secretarul american de stat John Kerry a făcut apel la unitate către liderii de la Bagdad, diplomatul contactat de cotidianul britanic a spus că politicienii sunt „prinşi într-un tipar din care este greu de ieşit“. El consideră că liderii politici irakieni au observat prea târziu problemele şi, chiar şi aşa, tot nu au acţionat.

Un semn că Occidentul îşi pierdere încrederea în guvernul irakian condus de premierul Nouri al-Maliki este limitarea ajutorului de rutină dat de statele vestice Irakului pentru a lupta cu terorismul din cauza „îngrijorărilor privind încălcarea drepturilor omului“, a afirmat diplomatul.

Politicile guvernului lui Maliki sunt criticate şi de Masoud Barzani, unul dinte cei doi lideri ai kurzilor. El a afirmat că „politicile greşite“ ale premierului sunt cauza crizei curente şi că îi este foarte greu să-şi imagineze că Irakul va rezista în actuala formă.

Kurzii din Irak au un guvern al lor, diferit de cel din Bagdad. Guvernul Regional al Kurzilor (KRG) guvernează peste o regiune autonomă şi are propriul său cabinet, parlament, preşedinte şi forţă militară. KRG are afaceri cu petrol independete de Bagdad, iar printre firmele cu care lucrează se numără cele occidentale Exxon Mobil, Chevron şi Total. Petrolul brut exploatat din zonele din Irak controlate de kurzi ajunge printr-o conductă petrolieră în portul turcesc Ceyhan, unde este încărcat pe vapoare iar de acolo transportat pe Marea Mediterană pentru a găsi un cumpărător. Profitul este depozitat într-o bancă din Turcia iar kurzii susţin că ei primesc 17% iar restul îi revine guvernului irakian.

În pofida reducerilor recente ale preţurilor ţiţeiului kurd, nu sunt mulţi cei care intenţionează să-l cumpere. Bagadul ameninţă că îi va ataca în instanţă pe cei care nu cumpără petrol printr-o companie de stat. Guvernul irakian a trecut deja pe lista neagră câţiva cumpărători de petrol kurd printre care şi compania austriacă OMV. SUA s-au opus vânzării de ţiţei kurd şi văd acest lucru ca fiind încă un factor care ar putea fracţiona Irakul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO