Business Internaţional

Din River Oaks intr-o celula fara soare

23.06.2004, 00:00 19

In urma cu numai doi ani, Lea Fastow, adjunctul administratorului casieriei Enron, astepta sa se mute intr-o casa de 4000 metri patrati pe care o construia impreuna cu sotul ei in zona exclusivista River Oaks. Ar fi avut sase seminee si gresie italieneasca, si ar fi costat 3,9 milioane $.
In schimb, pe 12 iulie, se va muta in austerul Centru de Detentie Federal din centrul orasului. O celula de marimea unui closet va fi caminul sau timp de 1 an, sentinta ce i-a fost acordata dupa ce a pledat vinovata in procesul de evaziune fiscala ce i-a fost intentat, relateaza New York Times.
Dupa prabusirea Enron, care i-a lasat intr-o situatie fara iesire, Lea, impreuna cu sotul ei, Andrew S. Fastow, au trebuit sa isi vanda proprietatea din River Oaks. Andrew Fastow, fostul director financiar al Enron, va merge, deasemenea, la inchisoare. Parte a unui acord cu autoritatile, el ar putea executa o sentinta de pana la 10 ani de inchisoare pentru ascunderea datoriei Enron si pentru umflarea profiturilor companiei, in timp ce facea milioane pentru propriul buzunar.
Pe langa pericolele si lipsa demnitatii umane specifice vietii din inchisoare - de la amenintarea violentei si perchezitiile la pielea goala - Fastow va afla ca centrele de detentie mixte, de inalta securitate nu se compara cu imaginea  inchisorilor cu regim lejer pe care majoritatea o asociaza infractiunilor gulerelor-albe. Si, conform declaratiilor fostilor detinuti, timpul acolo va fi mult mai dificil de suportat tocmai pentru ca este femeie, alba, si bogata.
Asta este o veste proasta si pentru Martha Stewart, o alta femeie celebra acuzata de infractiuni specifice oamenilor cu inalta pregatire profesionala, in cazul in care apelul  sau este respins de Curtea de Apel, sau in cazul in care nu reuseste sa convinga un juriu federal sa recomande detentia intr-o inchisoare de slaba securitate pentru femei.
"Sa fim sinceri: inchisorile sunt locuri rasiste, sexiste si homofobe", a afirmat Ray Hill, care a executat o sentinta de 8 ani pentru furt si care este, in prezent, consultant pentru oamenii care urmeaza sa mearga la inchisoare. El este si gazda show-ului "The Prison Show", un program radio pentru detinuti si familiile lor, in sud-estul Texasului. Cand albii sunt o minoritate in inchisoare, a adaugat el, sufera, de obicei, cele mai multe abuzuri. A fi bogat nu face decat sa agraveze lucrurile.
Gabriela Reza, o femeie de origine hispanica care a facut 4 luni dintr-o sentinta initiala de 10 luni pentru posesie de droguri la centrul de detentie din Houston, anul trecut, a aprobat cele declarate. "Se evita afirmarea acestor lucruri, dar, ca si afara, oamenii au tendinta sa ii ajute pe cei asemeni lor-iar hispanicii si cei de culoare sunt majoritari aici", a precizat ea.
Dupa ce Fastow se va preda autoritatilor, lucru stabilit pentru ora 14 pe data de 12 iulie, ea va fi trimisa intr-o celula de 2 pe 3 metri in cladirea de 11 etaje, cu 1100 de paturi, care    gazduieste   condamnatii cu sentinte relativ reduse sau care asteapta procesul pentru o varietate de acuzatii, inclusiv infractiunile comise cu violenta.
Ea va fi incuiata in celula pe timpul noptii, i se vor servi ratii de mancare similare celor din armata si va vedea rareori lumina zilei. Centrul de detentie este situat langa Minute Maid Park, stadionul de baseball care era numit Enron Field inainte de intrarea in faliment a companiei Enron din 2001. Asta nu inseamna ca Fastow va vedea stadionul, pentru ca singurele ferestre ale celulei din beton sunt fasii de stica translucente.
Pentru cei mai multi detinuti, cea mai grea parte a detentiei este lipsa spatiului privat. Asta este valabil in special la centrul din Houston si la alte cateva centre, care au reguli stricte din cauza ca gazduiesc atat femei cat si barbati acuzati de diverse crime. Fastow ar avea mult mai mult spatiu si libertate la un centru de securitate minima, exclusiv pentru femei, cum ar fi inchisoarea din Bryan, Texas, pe care a cerut-o avocatul sau, sau cea care in care isi executa sentinta Samuel D. Waksal, fostul fondator al ImClone Systems care a pledat vinovat la acuzatiile de frauda ce i s-au adus, sau Jamie Olis, fost director la DyNegy,  care a fost condamnat pentru frauda contabila.
Fara a face vreo explicatie, judecatorul David Hittner de la Curtea Federala a districtului, a refuzat sa recomande ca Biroul Inchisorilor sa o trimita pe Fastow intr-o astfel de inchisoare, in ciuda incercarilor avocatului si ale procurorilor.
Drept urmare, Fastow  va fi urmarita permanent, regula de baza a centrelor de detentie, si nu i se va permite sa se plimbe fara escorta sau un observator, cum ar face-o la o inchisoare de minima securitate. Oficialii ii vor deschide toata corespondenta, lucru care nu s-ar fi intamplat daca i s-ar fi admis apelul.
Probabil ca momentul cel mai dificil va fi noaptea, cand va fi incuiata in celula si va trebui sa foloseasca toaleta sub privirile colegei de celula. "Este destul de greu sa te obisnuiesti sa folosesti toaleta in fata cuiva, iar dupa ce se da stingerea nu il poti ruga sa plece din celula", sustine Reza. Usile de otel ale centrului de detentie sunt incuiate la ora 21 si nu se redeschid pana la ora 6, a doua zi, cand majoritatea detinutilor de duc la slujbele lor din inchisoare. In inchisorile de minima securitate nu se da stingerea pe durata noptii.
La fel ca multe femei din centrul de detentie, Fastow va primi o slujba la spalatorie sau in zona meselor a blocului de celule, unde va incalzi mancarea venita de la bucatarie. Ca femeie, nu poate lucra in bucatarie la prepararea mancarii-cum face, spre exemplu, Ben F. Glisan Jr., fostul trezorier al Enron, care este la centrul Houston pentru a executa sentinta de 5 ani pentru conspiratie la comiterea unei fraude. Pentru a se pastra separarea dintre sexe, si din cauza sarcinilor grele pe care trebuie sa le care, numai barbatii au voie sa lucreze la bucatarie.
Munca la bucatarie este dorita in mod special, sustin fostii detinuti, deoarece prizonierii pot sa manance in bucatarie, in loc de blocul de celule. Nu ca mancarea ar fi foarte buna...Reza o descrie ca fiind de-a dreptul scabroasa. Maria Douglas, purtatoare de cuvant a Biroului Inchisorilor, a afirmat ca majoritatea centrelor servesc meniuri folosind sistemul ratiilor din armata, la un cost de 2,74 $ pe zi pentru un detinut.
Femeile nu sunt eligibile pentru meseriile cel mai ravnite-ingrijirea copacilor sau curatenia din cadrul centrului, sau manipularea marfurilor la depozitul din centru-care permit detinutilor sa paraseasca incinta. Aceste slujbe sunt rezervate barbatilor. Singurele raze de soare pe care femeile din centrul de detentie la pot vedea sunt cele care patrund prin sticla groasa a ferestrelor late de cativa centimetri.
"Ai o existenta fluorescenta", a spus Vanessa Leggett, o scriitoare care a executat 10 luni pentru ca nu  a vrut sa predea notitele luate in interviuri cu persoane implicate in uciderea unei persoane importante pentru societatea locala din Houston.
Private de lumina naturala, detinutele sunt la fel de gri precum peretii de ciment care le inconjoara. In ciuda palorii si a lipsei accesului la cosmetice, detinutele inca atrag privirile barbatilor incarcerati, in zonele comune cum ar fi centrul de vizite sau clinica medicala.
Din moment ce detinutii albi sunt minoritari, sustine Hill, este mai probabil sa fie hartuiti sexual, verbal sau fizic. Dar Leggett, care este alba, a declarat ca nu a simtit nici o discriminare timpul cit a fost incarcerata, desi a adaugat ca este posibil sa fi avut un statut special sl unei persoane influente, cu autoritate.
Dar mai presus de sexul si de rasa lui Fastow, averea detinuta  va fin defavoarea sa in inchisoare, declara fostii detinuti. "Trebuie sa intelegeti ca majoritatea oamenilor de aici nu au nimic", a precizat Hill. "Daca ai bani, va trebui sa faci fata unui numar mai mare de intrigi"
Exemplul clasic este cel al "colegilor" care ofera servicii de protectie  sau care ii necajesc pe cei bogati sa le cumpere bunuri inaccesibile, cum ar fi pantofi sport de firma sau batoane de ciocolata de la comisariat. Orice atentie este de obicei recompensata.
"Nu accepta nici un favor", spune Leggett, sfatuindu-i pe cei care urmeaza sa petreaca timp dupa gratii. "Toate sunt subiectul unor obligatii ulterioare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO