Business Internaţional

Din cauza promisiunilor neonorate ale lui Obama, democraţii sunt pe cale să piardă puterea

Din cauza promisiunilor neonorate ale lui Obama, democraţii sunt pe cale să piardă puterea
01.11.2010, 23:51 29

Republicanii, adversarii tradiţionali ai Partidului Democrat dincare face parte şi preşedintele american Barack Obama, suntfavoriţii alegerilor legislative de la jumătatea mandatului ce voravea loc astăzi în Statele Unite, scrie presa americană.
Cu alte cuvinte, Obama va fi supus unui vot de încredere din parteaelectoratului ce l-a ales în urmă cu doi ani, dar care pare că vreao schimbare în Congres, braţul legislativ al guvernuluiamerican.

Mult mai optimişti şi siguri pe ei datorită rezultatelor dinsondaje, republicanii au declarat că victoria lor incontestabilă laalegerile de astăzi va echivala cu o repudiere a lui Obama şi apoliticilor sale, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Obama, în corzi
"Alegerile acesteareprezintă o opţiune între politicile care ne-au adus în aceastăsituaţie de criză şi cele care ne vor scoate din ea", a declaratObama duminică, într-o încercare disperată de a atrage electoratulde partea sa. "Dacă toţi cei care au luptat pentru schimbare în2008 vin să voteze şi în 2010, vom câştiga aceste alegeri", a maispus preşedintele american în faţa unui auditoriu format din 8.000de persoane.
Pe de altă parte, Sarah Palin, candidatul republicanilor pentrupostul de vicepreşedinte în anul 2008, a spus că votul de azi va fi"un cutremur politic" care îi va transmite un anumit mesaj luiObama. "(Votul - n.red.) îi va spune următoarele: «Ai dat greş,preşedinte Obama. Ţi-am dat doi ani să îţi îndeplineştipromisiunile de a aduce economia din nou la viaţă»", a declaratPalin.

În joc pentru alegerile de astăzi se află toate cele 435 de locuridin Camera Reprezentanţilor, 37 din Senat şi 37 din cele 50 deposturi de guvernatori locali. Republicanii au nevoie de 39 dinlocurile ocupate în prezent de democraţi în Camera Reprezentanţilorşi de 10 în Senat pentru a prelua controlul la nivelul întreguluiCongres.
Campania pentru alegerile de la jumătatea mandatului a fostpresărată cu diverse probleme economice, printre care şi rataridicată a şomajului de peste 9,5% şi chiar mai mult în anumitestate, în ultimele 14 luni. De asemenea, au existat critici cuprivire la agenda Casei Albe, precum şi un puternic sentimentanti-Washington reflectat prin intermediul mişcării "Tea Party"(proteste locale şi naţionale de factură populistă,conservator-libertariană, cauzate de adoptarea anumitor legifederale, cum este şi cea legată de reforma sistemului desănătate).

Se schimbă politicile?
Preşedintele american a avertizat asupra faptului că îneventualitatea în care republicanii vor câştiga alegerile, aceştiaîi vor schimba agenda politică la 180 de grade. Şi cotidianulbritanic Financial Times sugerează aceeaşi schimbare de viziune."Dacă partidul (democrat - n. red.) pierde controlul asupra CamereiReprezentanţilor şi, posibil, şi asupra Senatului, administraţialui Obama va fi obligată fie să schimbe macazul, fie să se opreascădin reformele sale", notează unul dintre editorialiştiicotidianului britanic.
În cele din urmă însă, administraţia Obama va fi nevoită să ajungăla un acord cu majoritarii republicani.
"Având în vedere că modul de lucru al americanilor este cel alcompromisului, Obama va reuşi să conlucreze cu un Congres în caremajoritatea aparţine unui alt partid. S-a întâmplat de foarte multeori. Şi Bill Clinton a avut majoritate republicană în Congres",este de părere analistul politic Daniel Barbu.
"Democraţii lui Obama sunt sortiţi eşecului la alegerile de mâine(astăzi - n. red.) , având în vedere anvergura promisiunilor pecare guvernarea actualului preşedinte le-a făcut în 2008. Osituaţie similară am avut şi noi în România, în perioada lui EmilConstantinescu. În acest moment, republicanii au o nouă conducere,mai credibilă, ne aflăm în faţa unui puseu republican", mai spuneDaniel Barbu.

Cum a scăzut popularitatea democraţilor
Republicanii au creat valuri în rândul populaţiei, promovând unadevărat atac la persoană în cazul lui Obama, din cauza ajutoarelorfinanciare oferite de guvernul de la Washington companiilor auto şibăncilor de pe Wall Street odată cu izbucnirea crizei.
Cu toate acestea, Obama nu este singurul de blamat, având în vederecă cea mai mare parte a acestor măsuri a fost schiţată în perioadapredecesorului său republican George W. Bush.
Cu scopul de a contracara cea mai severă recesiune de după MareaDepresiune din anii '29' - '33, administraţia americană a făcut oserie de demersuri, unele extrem de costisitoare pentru buzunarulcontribuabililor americani, printre care şi pachetul de stimulareeconomică de urgenţă în valoare de 814 mld. dolari.
Criticii susţin că acest pachet a contribuit la creşterea record adeficitului bugetar.
Pe de altă parte însă, Casa Albă susţine că economia americană arfi fost în continuare la pământ în absenţa acestui pachet. î

The Economist: Nu e numai vina lui Obama
"Candidatul care a promis speranţă şi schimbare nu a livrat nimicdin toate acestea. Dar nu este în întregime vina sa", titreazărevista The Economist, referindu-se la preşedintele Barack Obama.Deşi îl cataloghează ca fiind "un tip norocos", având în vedereascensiunea sa rapidă în politică, publicaţia anglo-saxonă arată căObama a moştenit de la predecesorul o economie bolnavă, în care atrebuit să investească banii contribuabililor.

Alegerile pe scurt

Ce reprezintăalegerile legislative deastăzi?
Se numesc alegeri legislative la jumătatea mandatului pentru că seorganizează la doi ani de la alegerea preşedintelui, care va sta înaceastă funcţie patru ani. Alegerile sunt în fapt pentru Congres -cele două camere legislative din Statele Unite - şi pentru o partedin guvernele locale. Toate cele 435 de fotolii din CameraReprezentanţilor sunt supuse alegerilor astăzi, dar numai circa otreime din Senat, adică 37 de locuri, vor fi ocupate după alegeri.De asemenea, se vor organiza alegeri pentru 37 de posturi deguvernatori locali.

De ce sunt importante?
Miza alegerilor este controlul asupra Congresului, braţullegislativ al guvernului american. Pentru moment, democraţii deţinmajoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat.

Ce partid are cele mai multe Şanse decâştig?
Partidul preşedintelui în funcţie pierde deobicei câteva locuri la alegerile de la jumătatea mandatului.Sondajele arată că la alegerile de astăzi democraţii îşi vor pierdeînsă majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi înSenat.

Ce se va întâmpla dacă democraţii pierd controlul asupraCongresului?
Americanii folosesc termenul de "divided government" (guverndivizat) pentru a descrie situaţia în care Congresul şi preşedinţiasunt controlate de partide diferite. De-a lungul timpului,preşedinţii aflaţi într-o asemenea situaţie au reuşit să dezvolte orelaţie de conlucrare cu Congresul, dar au existat şi excepţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO