Business Internaţional

Dilema Fed: inflatie sau crestere economica

07.06.2001, 00:00 15



O serie de noi date statistice, publicate in aceasta saptamana, care arata o productivitate in scadere, cresterea costurilor salariale intr-un ritm nelinistitor si incetinirea activitatii de productie a bunurilor si serviciilor, subliniaza deteriorarea rapida a climatului economic american.

Aceste date sunt ultimele dintr-o serie care semnaleaza gravitatea "racirii" celei mai bogate economii din lume, tendinta pe care Federal Reserve, banca centrala a SUA, a incercat sa o previna prin reduceri semnificative ale dobanzilor, informeaza Mediafax.

Astfel, Fed se va confrunta cu o dilema la viitoarea sa reuniune destinata stabilirii dobanzilor, la sfarsitul acestei luni - in timp ce diminuarea productivitatii este un argument pentru noi reduceri ale dobanzilor, in scopul incurajarii cresterii economice, potentialul inflationist al cresterii costului muncii indeamna la o abordare mai prudenta.

Productivitatea muncitorilor americani a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii opt ani in primul trimestru al anului, de 1,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestrere de 2% in ultimul trimestru al anului 2000.

Pe de alta parte, semnalele unor presiuni salariale au aparut odata cu consemnarea celei mai importante cresteri a costurilor unitare ale muncii din ultimul deceniu. Acestea s-au majorat cu 6,3% in primele trei luni ale anului, dupa un avans cu 4,5% in ultimul trimestru al anului trecut.

Productivitatea, care masoara volumul de bunuri si servicii pe care muncitorii le produc pe ora a scazut constant in ultimele trimestre. Daca productivitatea va creste, companiile pot produce mai mult, la costuri reduse.

Multi economisti considera ca diminuarea productivitatii este o faza ciclica, ce se va inversa odata ce cresterea economica se va accelera. Cu toate acestea, ei au apreciat ca majorarea costurilor unitare ale muncii este nelinistitoare, mai ales ca noile comenzi industriale au scazut abrupt in aprilie.

Avand in vedere incetinirea activitatii economice, scaderea productivitatii si cresterea costurilor, companiile sunt obligate sa-si reduca cheltuielile si sa disponibilizeze angajatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO