Business Internaţional

Dijsselbloem, şeful Eurogrup: Atena şi creditorii UE au ajuns la un acord privind reforme necesare în Grecia

 Dijsselbloem, şeful Eurogrup: Atena şi creditorii UE...

Autor: Mihai Draghici

15.11.2015, 14:45 60

Grecia are nevoie de un răspuns pozitiv la evaluarea progreselor, în scopul primirii unui nou credit de două miliarde de euro şi a altor zece miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor.

Însă discuţiile Guvernului Alexis Tsipras cu creditorii stagnează din cauza unor disensiuni privind reformele.

"Salut progresele înregistrate în discuţiile dintre Grecia şi instituţii europene pe tema măsurilor incluse în primul set de reforme şi pe tema măsurilor din sectorul financiar esenţiale pentru succesul procesului de recapitalizare", a declarat Dijsselbloem.

"S-a ajuns la acorduri în multe alte privinţe", a spus şeful Eurogrup.

Adjuncţii miniştrilor Finanţelor din zona euro se vor întâlni marţi pentru a stabili dacă este posibilă deblocarea unor fonduri.

Parlamentul Greciei a aprobat în august al treilea plan de asistenţă financiară din ultimii cinci ani, în valoare de 85,5 miliarde de euro. Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO