Business Internaţional

"Dezmoştenitul" lui Buffett, David Sokol: Nu am urmărit profitul personal

"Dezmoştenitul" lui Buffett, David Sokol: Nu am urmărit profitul personal

Autor: Adrian Voicu

01.04.2011, 10:21 24

Fostul executiv al fondului de investiţii Berkshire Hathaway şicel ce ar fi trebuit să fie urmaşul la conducere al oracolului dinOmaha, Warren Buffett, David Sokol a continuat şi ieri să îşisusţină nevinovăţia în cadrul unei emisiuni transmise la CNBC.

Acuzat că a achiziţionat acţiuni Lubrizol înainte ca compania săfie preluată de Berkshire Hathaway, obţinând astfel un profitpersonal de 3 milioane de dolari, acesta şi-a susţinut nevinovăţia,declarând că nu deţinea informaţii din interior şi, prin urmare, nusimte că a făcut ceva ilegal sau lipsit de etică.

"Nu ştiam nimic în plus faţă de ceilalţi", a declarat Sokol.

Cu toate acestea, mai mulţi experţi intervievaţi de Reuters declară că simplul fapt că l-a convins pe "Oracolul dinOmaha", preşedintele şi CEO-ul fondului de investiţii BerkshireHathaway, să cumpere compania în cadrul căreia Sokol aveaparticipaţii este un semn că a vrut să obţină un profitpersonal.

De asemenea, acesta ar fi trebuit să se asigure că nu va obţineun avantaj personal din infromaţiile confidenţiale obţinute carezultat al angajării în cadrul Berkshire.

"Are probleme legate de insider trading (tranzacţii cuinformaţii privilegiate - n.r.) aproape sigur", este de părereGordon Smith, profesor de legislaţie în cadrul Brigham YoungUniversity. "Acesta este un exemplu de pus în cărţi".

SEC, autoritatea care se ocupă ce controlul pieţei de capitaldin SUA, nu a indicat încă dacă plănuieşte sau nu să îl anchetezepe Sokol pentru insider trading.

Sokol era considerat favoritul numărul unu la conducereafondului de investiţii Berkshire Hathaway. Cu toate acestea, la 28martie acesta şi-a depus demisia, aparent după mai multe discuţiiavute cu Warren Buffett pe tema Lubrizol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO