"Dezmoştenitul" lui Buffett, David Sokol: Nu am urmărit profitul personal

Autor: Adrian Voicu 01.04.2011

Fostul executiv al fondului de investiţii Berkshire Hathaway şi cel ce ar fi trebuit să fie urmaşul la conducere al oracolului din Omaha, Warren Buffett, David Sokol a continuat şi ieri să îşi susţină nevinovăţia în cadrul unei emisiuni transmise la CNBC.

Acuzat că a achiziţionat acţiuni Lubrizol înainte ca compania să fie preluată de Berkshire Hathaway, obţinând astfel un profit personal de 3 milioane de dolari, acesta şi-a susţinut nevinovăţia, declarând că nu deţinea informaţii din interior şi, prin urmare, nu simte că a făcut ceva ilegal sau lipsit de etică.

"Nu ştiam nimic în plus faţă de ceilalţi", a declarat Sokol.

Cu toate acestea, mai mulţi experţi intervievaţi de Reuters declară că simplul fapt că l-a convins pe "Oracolul din Omaha", preşedintele şi CEO-ul fondului de investiţii Berkshire Hathaway, să cumpere compania în cadrul căreia Sokol avea participaţii este un semn că a vrut să obţină un profit personal.

De asemenea, acesta ar fi trebuit să se asigure că nu va obţine un avantaj personal din infromaţiile confidenţiale obţinute ca rezultat al angajării în cadrul Berkshire.

"Are probleme legate de insider trading (tranzacţii cu informaţii privilegiate - n.r.) aproape sigur", este de părere Gordon Smith, profesor de legislaţie în cadrul Brigham Young University. "Acesta este un exemplu de pus în cărţi".

SEC, autoritatea care se ocupă ce controlul pieţei de capital din SUA, nu a indicat încă dacă plănuieşte sau nu să îl ancheteze pe Sokol pentru insider trading.

Sokol era considerat favoritul numărul unu la conducerea fondului de investiţii Berkshire Hathaway. Cu toate acestea, la 28 martie acesta şi-a depus demisia, aparent după mai multe discuţii avute cu Warren Buffett pe tema Lubrizol.