Business Internaţional

Dezintegrarea zonei euro ar aduce apocalipsa financiară, în viziunea ING

08.07.2010, 23:12 35

O dezintegrare completă a zonei euro ar declanşa cea mai severăcriză economică din istoria modernă, ar devasta toate ţările dinEuropa, inclusiv Germania, şi ar genera un şoc deflaţionist înStatele Unite. Nu ar exista niciun câştigător, avertizează bancaolandeză ING în cadrul unui nou raport, "Quantifying theUnthinkable" (Cuantificând inimaginabilul), citat de cotidianulbritanic The Telegraph.

"O rupere completă a zonei euro ar avea efecte care ar pune înumbră ceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea Lehman Brothers.Guvernele s-ar vedea nevoite să salveze băncile din nou, adâncindcriza finanţelor deja slăbite ale acestora. Riscul unei întrerupericel puţin temporare a sistemelor de plăţi ar fie enorm", spuneING.

"Efectele iniţiale sunt suficient de grave pentru a da de gânditcelor care propun ieşirea din uniunea monetară şi economică drept osoluţie", se mai arată în raport.

Noua drahmă grecească s-ar prăbuşi cu 80% în raport cu nouamarcă germană. Monedele Spaniei, Portugaliei şi Irlandei s-ardeprecia cu 50% sau mai mult, generând inflaţie de două cifre. INGa încercat să identifice consecinţele complete ale scenariilor dedezintegrare, concluzionând că şi doar ieşirea Greciei ar aveaefecte la nivel mondial.

Dolarul american ar urca la 85 de cenţi în raport cu euro,aruncând Statele Unite în deflaţie. Europa de Est s-ar contracta cu5% numai în 2011.

Randamentele obligaţiunilor americane, germane şi olandeze pezece ani ar scădea la aproape 0,5%, de departe cel mai scăzut nivelînregistrat vreodată.

Aceasta este imaginea unei lumi care se prăbuşeşte, imagine pecare cancelarul german Angela Merkel pare acum hotărâtă să-o evite.Totuşi, în pofida acţiunilor Germaniei, pieţele nu se stabilizează.Investitorii se îndoiesc în mod clar că programul de austeritate alGreciei va funcţiona sau că statele UE îşi vor susţine promisiunilecu bani. Şi Marea Britanie ar avea de suferit din dezintegrareaeuro, economia urmând să scadă cu 4,5% din 2011-2012.

ING nu face niciun fel de evaluare cu privire la beneficiiledezintegrării. În raport, banca olandeză arată că ideea uneidezintegrări nu mai reprezintă o creaţie a imaginaţieianglo-saxone, fiind în prezent analizată ca un risc serios.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO