Business Internaţional

Dexia suspenda discutiile pentru fuziunea cu Sanpaolo

24.11.2004, 00:00 14



Banca belgiana Dexia a anuntat, ca urmare a presiunilor facute de actionari, ca a suspendat tratativele cu banca italiana Sanpaolo in legatura cu o eventuala fuziune, informeaza Financial Times.



Cea mai puternica opozitie in legatura cu perspectiva unei fuziuni au avut-o trei din grupul celor patru actionari importanti ai Dexia. Arcofin, Holding Communal si Ethias, care detin impreuna peste 35% din actiunile bancii belgiene, au precizat intr-un comunicat ca nu percep care ar fi avantajele incheierii unei asemenea tranzactii. Ei au spus ca fuziunea ar fi putut crea o banca vulnerabila.



O eventuala fuziune ar fi creat un jucator important pe piata bancara europeana, din doua unitati bancare de dimensiuni medii a caror capitalizare bursiera combinata ar fi depasi 37 mld. euro la cursul actual al actiunilor celor doua banci. Aceasta ar fi plasat noua banca in primele zece institutii financiare din Europa dupa valoarea de piata.



Daca fuziunea ar fi obtinut aprobarea celor mai importanti actionari, ar fi trebuit, de asemenea, ca fuziunea sa fi obtinut consimtamantul Bancii Italiene, care nu a mai fost acordat pana acum nici unei banci din Italia, atunci cand acestea au dorit sa fuzioneze cu banci din afara.



Un alt obstacol important in calea acestei fuziuni pare a fi fost si viziunea declarata a guvernatorului bancii centrale italiene, Antonio Fanzio, potrivit careia sistemul bancar al tarii ar trebui sa treaca mai intai printr-o faza de consolidare la nivel national inainte de a cauta asocieri de orice fel cu banci din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO