Business Internaţional

Dexia cumpara o banca turca pentru 1,89 miliarde de euro

01.06.2006, 00:00 19

Dexia, a treia banca din Belgia, si-a dat acordul pentru achizitionarea a 75% din actiunile creditorului turc DenizBank AS, pentru 1,89 mld. euro, potrivit Bloomberg.

Banca belgiana va finanta achizitia printr-o majorare de capital de circa 1 mld. euro si se asteapta sa incheie afacerea in ultimul trimestru al acestui an.

Directorul Dexia, Axel Miller, a spus ca banca se gandea de mai multi ani sa se extinda pe piata din Turcia. "Achizitia pachetului majoritar de actiuni de la DenizBank ne va da posibilitatea sa devenim un jucator important pe piata turceasca", a adaugat el.

Miller a venit la Dexia in ianuarie si de atunci a incercat sa se extinda pe piata externa prin achizitii si contracte joint-venture. Activitatea bancii este orientata in principal spre acordarea de credite guvernelor locale.

Pentru anul 2007, Dexia si-a propus o crestere a cifrei de afaceri cu 10%, prin extinderea pe segmentul creditelor de consum din afara Belgiei.

Valoarea actiunilor Dexia a scazut la bursa din Bruxelles cu 3,8%, pana la 18,76 euro, valoarea de piata a bancii fiind de 20,7 mld. euro. In acelasi timp, actiunile DenizBank au crescut la bursa din Istanbul cu 9,2%, pana la 13,1 lire turcesti (6,6 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO