Business Internaţional

Deutsche Post vrea 3 mld. euro pe Postbank

08.06.2004, 00:00 18

Deutsche Post AG ar putea castiga pana la 3 miliarde euro din oferta publica de vanzare a Deutsche Postbank AG, deoarece banca este mai putin profitabila decat rivalii sai, cum ar fi Unicredito Italiano SpA.
Invstitorii sunt pregatiti sa plateasca intre 32 si 33 euro pe actiune, relateaza Bloomberg.
Deutsche Post, cel mai mare furnizor de servicii postale din Europa, a afirmat ca planuieste vanzarea a pana la 49,9% din Postbank, cea mai mare banca de retail din Germania dupa numarul de clienti, cu un pret de la 31,50 euro pana la 36,50 euro pe actiune, pentru a reduce din datorii si pentru a-si finanta cresterea.
Valoarea integrala a Postbank este de aproape 6 miliarde euro, potrivit unei estimari facute de Klaus Zumwinkel, director executiv la Deutsche Post. Deutsche Bank, care beneficiaza de servicii de consultanta pentru tranzactie din partea Morgan Stanley, a precizat intr-un memo intern ca valoarea Postbank, cu sediul in Bonn, este de 5,3 miliarde euro.
Valoarea Postbank, din contabilitatea companiei-mama este de 29,9 euro pe actiune. Daca actiunile vor putea fi vandute la pretul cel mai mare, de 36,5 euro/actiune, banca va fi tranzactionata la 1,2 din valoarea sa contabila, ar deveni mai scumpa decat rivalii sai germani. Atat HVB Group, a doua banca germana, cat si Commerzbank AG, al treilea creditor german, se tranzactioneaza sub valoarea lor contabila, conform Bloomberg.
Profitul net al bancii germane pe primul trimestru a fost de 92 milioane de euro, in crestere cu 53% fata de primul trimestru al anului anterior, datorita scaderii costurilor. Departamentul de consumer banking genereaza 80% din veniturile companiei,  oferind in principal servicii de conturi de economii si plati prin intermediul celor 9000 de oficii postale. Banca previzioneaza profituri mai mari anul acesta fata de 2003, mizand pe cresterea comisioanelor si a tranzactiilor efectuate.
Vanzarea bancii ar putea fi anulata daca pretul de 31,7 euro pe actiune nu va fi atins, s-a precizat in Sueddeutsche Zeitung saptamana trecuta, citand oficiali ai guvernului. Deutsche Post este detinuta in proportie de 62,6% de catre guvern si banca germana de stat KfW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO