Business Internaţional

Deutsche Bank ia masuri disperate ca sa opreasca declinul

24.11.2008, 18:17 14

"Am convenit asupra unor initiative imediate care se adreseaza provocarilor pe termen scurt din actualul mediu de piata", a spus Josef Ackermann, seful bancii germane, intr-o scrisoare catre angajati, scrie Bloomberg. "Vom muta costurile si activele din cadrul diviziilor care nu isi vor reveni pe termen scurt", a mai spus acesta.

Actiunile Deutsche Bank au scazut saptamana trecuta pana la cea mai mica valoare din ultimii 16 ani din cauza ca increderea "de pe pietele financiare s-a erodat semnificativ", a completat Ackermann. El considera ca "nimic, nici chiar viitoarele pierderi sau necesitati de capital nu justifica pretul atat de mic la care au ajuns actiunile bancii" si a lasat de inteles ca investitorii isi fac griji din cauza bazei de capital a bancii, marimea balantei contabile, posibilele operatiuni de reducere a valorii contabile a activelor si perspectivele privind performantele operationale.
Si problemele cu care se confrunta Citigroup apasa greu asupra bancii germane, investitorii renuntand la actiunile unora dintre cele mai mari banci din lume de teama viitorului incert al acestora intr-un mediu ostil.
Actiunile au crescut ieri cu 1,5 euro, sau 8%, pana la 20,27 euro. Cu un an in urma actiunile valorau aproximativ 90 de euro. Titlurile bancii au scazut cu 78% anul acesta, valoarea de piata a bancii ajungand la 11,3 miliarde de euro (14,2 miliarde de dolari).
Deutsche Bank isi mentine intentia de a majora capitalul de baza Tier 1, folosit pentru a masura abilitatea unei banci de a absorbi pierderi aduse de credite neperformante, la 10%.
Ackermann a repetat insa ca banca nu are nevoie de bani din pachetul de salvare in valoare de 500 de miliarde de euro al guvernului german si ca se va baza pe "masuri interne" cum ar fi vanzarea de actiuni pentru a face rost de bani.
Seful Deutsche Bank, care a abandonat tinta de profit pe anul acesta din cauza mediului ostil, a spus ca "repozitionarea si recalibrarea" diviziilor de investment si consumer banking si a operatiunilor de asset management vor ajuta in viitor la atingerea si chiar depasirea profiturilor record din 2007, cand banca a castigat 8,75 miliarde de euro.
"Veniturile disponibile pe piata de investment banking vor fi pe termen scurt mai mici decat in anii trecuti", a spus Ackermann. "Oricum, vor fi mai putini jucatori puternici si vrem sa castigam cota de piata."
In acelasi timp banca este in cautare de oportunitati de achizitii pentru a isi intari divizia de tranzactionare, care ofera produse si servicii pentru clienti corporate si pentru institutii financiare.
Faptul ca este banca universala este un avantaj pentru Deutsche pentru ca operatiunile de retail, de corporate banking si de wealth management au ajutat-o sa contrabalanseze scaderea diviziei de investitii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO