Business Internaţional

Deutsche Bank este anchetată pentru manipularea dobânzilor, iar cea mai veche bancă are nevoie de bailout

Deutsche Bank este anchetată pentru manipularea dobânzilor, iar cea mai veche bancă are nevoie de bailout

Alessandro Profumo, preşedintele băncii Monte dei Paschi di Siena: „Situaţia este sub control“, iar banca este pregătită să acţioneze dacă va fi necesar. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

29.01.2013, 00:05 1308

Deutsche Bank, cea mai mare instituţie de credit din lume, este anchetată pen­tru manipu­larea Euribor, dobânda de referinţă pentru afaceri de mii de miliarde de euro, iar cea mai veche bancă din lume, Monte dei Paschi di Siena, este salvată de guvernul italian.

Dacă în 2008 cele mai mari bănci din lume în funcţie de active erau grupurile britanice Royal Bank of Scotland şi Barclays, anul trecut primele locuri au fost ocupate de Deutsche Bank şi de grupurile asiatice Mitsubishi UFJ Financial şi Industrial & Com­mercial Bank of China. Criza a îngenuncheat Royal Bank of Scotland, care în 2008 a fost salvată de statul britanic prin injecţii de capital de 42 de miliarde de lire sterline (66,36 miliarde de dolari). În prezent RBS este deţinută de stat în proporţie de 82%.

Spre deosebire de RBS, Bar­clays, care în 2008 s-a situat pe lo­cul doi în top, a refuzat ajutorul Lon­drei şi a încercat să obţină 6,5 mld. lire sterline (10,29 mld. do­lari) de la investitori privaţi şi prin neplata dividen­delor. Cu toate acestea, valoarea activelor băncii bri­­tanice a scăzut accentuat în ur­mă­torii ani, ceea ce a adus Bar­clays pe locul cinci la nivel mon­dial. Ambele instituţii de cre­dit bri­tanice au fost implicate şi amen­date în scandalul privind ma­ni­­pu­larea dobânzii de referinţă Libor.

Deutsche Bank şi alte trei bănci germane, sub anchetă

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din lume, şi alte trei bănci germane sunt subiecţii unei an­chete speciale - cea mai severă posibilă - lansate de autoritatea de supraveghere a sistemului finan­ciar din Germania, BaFin, în cadrul unei investigaţii mai largi privind manipularea dobânzii de referinţă Euribor, scrie Sued­deutsche Zeitung. BaFin a solicitat informaţii de la toate băncile germane care sunt implicate în stabilirea dobânzii Euribor.

Deutsche Bank este an­chetată, de asemenea, în scandalul privind manipularea, timp de mai mulţi ani, a dobânzilor Libor (London Interbank Offered Rate), de referinţă pentru afaceri în dolari. Şi alte nume mari din sectorul bancar, precum UBS, sunt implicate în scandalul manipulării dobânzilor.

Cea mai veche bancă din lume are nevoie de bailout, probabil cel mai mare din istoria Italiei

Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, are nevoie în prezent de bailoutul statului pentru a supravieţui. Instituţia a anunţat că este în cău­tarea unui nou investitor pentru a face faţă problemelor financiare cu care se confruntă din cauza unor tranzacţii dubioase cu instrumente financiare derivate. Banca centrală a Italiei a aprobat un ajutor fi­nan­ciar de 3,9 miliarde euro pentru Monte dei Paschi care urmează să fie acordat la sfârşitul lunii fe­bruarie. Scandalului privind aceste instrumente financiare ia am­ploare cu doar o lună înaintea ale­gerilor din Italia, scrie Thomson Reuters.

"Aş vrea să găsesc un inves­titor pe termen lung. Naţiona­litatea nu este o problemă. Important este ca acesta să creadă în proiectul nostru", a spus Alessandro Profumo, preşedintele băncii italiene. Monte dei Paschi di Siena, cea de-a treia bancă italiană ca mărime, a dezvăluit tranzacţii dubioase cu instrumente finan­ciare derivate derulate în perioada 2006-2009 care ar putea provoca pierderi de 720 milioane euro.

Strategia de achiziţii, sursa problemelor financiare

Sursa problemelor cu care se confruntă Monte dei Paschi este cumpărarea băncii mai mici Antonveneta în 2007, achiziţie pentru care a plătit nouă miliarde euro în bani lichizi.

Astfel, Monte dei Paschi şi-a slăbit considerabil puterea finan­ciară cu doar câteva luni înainte de izbucnirea crizei financiare la nivel global.

Autorităţile investighează de ce instituţia a plătit un preţ atât de mare pentru Antonveneta la scurt timp după ce banca fusese cum­părată de grupul spaniol San­tander de la olandezii de la ABN Amro pentru doar 6,6 milioane dolari.

Cotidianul Corriere della Sera a publicat extrase din minutele întâlnirilor din 2011 ale consiliului de administraţie al Monte dei Paschi din care reiese că mai mulţi membri îşi exprimaseră îngrijo­rarea în privinţa portofoliului băncii, supraîncărcat de titlurile de stat italiene.

"Situaţia nu mai este suste­nabilă, trebuie să luăm măsuri pentru a închide aceste poziţii", a afirmat fostul vicepreşedinte al instituţiei, Francesco Caltagirone, în septembrie 2011, când criza datoriilor din zona euro era la apogeu, iar randamentele obliga­ţiu­nilor de stat italiene creşteau într-un ritm alert.

Noua echipă de conducere a băncii italiene a declarat că în tranzacţionarea instrumentelor derivate care au cauzat pierderea au fost implicate banca japoneză Nomura şi Deutsche Bank.

Schema de ajutor financiar pentru Monte dei Paschi presu­pune ca banca să emită obligaţiuni care vor fi achiziţionate de stat.

Anul trecut, instituţia a fost nevoită să ceară ajutorul statului pentru a doua oară după 2009, când s-a numărat printre cele patru instituţii de credit din Europa care nu au îndeplinit cerinţele de capital impuse de auto­rităţile de reglementare. Pre­şe­dintele instituţiei a respins ideea naţionalizării şi a menţionat că are încredere că banca va fi capabilă să ramburseze împrumuturile plus dobânda în următorii cinci ani.

Scandalul politic

Scandalul a adus în prim-plan relaţiile la nivel politic care există între Monte dei Paschi şi partidul de centru-stânga precum şi supra­vegherea defectuoasă a băncii cen­trale a Italiei, pe atunci era con­dusă de Mario Draghi, actualul preşedinte al Băncii Centrale Eu­ropene.

Monte dei Paschi are legături strânse cu doctrina de stânga de zeci de ani, cel mai mare acţionar al băncii fiind o fundaţie caritabilă controlată de membrii Partidului Democrat care obişnuiesc să folosească dividendele obţinute de la instituţie pentru iniţiative locale cu scopul de a-şi creşte popu­laritatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO