Business Internaţional

Deutsche Bank cauta succesori pentru Ackermann

23.12.2005, 18:31 10

Cea mai mare banca din Germania, pregateste un plan intern de succesiune in cazul in care actualul director executiv, Josef Ackermann, va fi nevoit sa demisioneze din cauza procesului Mannesmann, scrie Financial Times.

Rainer Neske, presedintele diviziei de retail banking de la Deutsche Bank, este considerat cel mai posibil succesor de catre bancheri. "Inca lucram la planul de succesiune. Personal, prefer un candidat din interior si numai in cazul in care aceasta optiune nu poate fi indeplinita vom demara cautarea unui executiv din afara bancii", a declarat Rolf Breuer, presedintele consiliului de supraveghere al Deutsche Bank, care se ocupa de planificarea succesiunii.

Curtea Federala de Justitie din Germania a revocat achitarea lui Ackermann si a altor cinci executivi din motiv ca procesul de anul trecut nu a demonstrat ca bonusurile acordate directorilor de la Mannesmann dupa preluarea ostila de catre Vodafone din 2000 au fost in interesul companiei germane. Ackermann se afla atunci in consiliul de supraveghere.

Deutsche insista ca pozitia executivului originar din Elvetia este sigura, in ciuda procesului si a scandalului care a urmat dupa problemele diviziei de fonduri de proprietate imobiliara.

Breuer sustine ca boardul bancii este convins ca Ackermann a facut "ceea ce trebuia" la Mannesmann. "Il vom incuraja sa ramana", afirma acesta. Totusi, apropiatii bancherului spun ca durata procesului ar putea fi motiv de demisie. "Daca scot artileria grea, punand problema integritatii sale, atunci aceasta ar face diferenta", a adaugat unul dintre ei.

In cazul in care se va decide sa demisioneze, Ackermann si-ar putea anunta succesorul odata cu prezentarea rezultatelor anuale pe 2 februarie. Totusi, exista posibilitatea ca acesta sa isi onoreze contractul pana in octombrie anul viitor.

Breuer a refuzat sa comenteze direct daca Neske este in masura sa il inlocuiasca pe Ackermann, dar se pare ca acesta este favoritul dintre cei trei candidati pentru post. Neske a reusit sa transforme divizia de retail a Deutsche Bank si, cel mai important, are sustinerea bancherilor de top. El este considerat unul dintre putinii care pot elimina tensiunea existenta intre operatiunile cu influente politice de pe piata locala si diviziile puternice din Londra si New York.

Hugo Banziger, presedintele diviziei de management al riscului care asteapta sa fie promovat in cadrul consiliului saptamana viitoare, ar putea fi de asemenea unul dintre candidati.

"O parte dintre candidatii despre care s-a zvonit ca ii vor succeda lui Ackermann nu vor fi acceptati pentru ca pur si simplu nu au experienta de doi ani necesara in sistemul bancar", a spus acesta.

Ackermann a trecut prin doua intalniri dificile in aceasta saptamana. Luni a reusit sa scape nevatamat dintr-un summit cu executivii de top. Apoi a urmat o intalnire cu bancherii si oficialii de pe piata comandata de ministrul de finante Peer Steinbruck, noul ministru de finante al Germaniei, despre care s-a spus ca a fost cordiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO