Business Internaţional

Desi nepus in circulatie, euro se dovedeste defect

13.07.2000, 00:00 15



Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat marti ca a descoperit o eroare de tipar intr-un lot de bancnote de 100 de euro si in ciuda faptului ca aceasta defectiune este aproape neinsemnata, banii nu vor putea fi pusi in circulatie, informeaza Reuters.

Desi bancnotele urmeaza sa intre pe piata la ianuarie 2002, dimensiunea emisiunilor si gradul inalt de securitate necesar a impus fabricarea lor mult mai devreme.

Intr-un comunicat de presa, BCE a confirmat ca bancnotele de 100 de euro - echivalentul a 95 de dolari, produse la una din imprimerii, nu corespund in totalitate cu standardele de calitate stabilite de banca. "Aceasta problema a fost luata sub supraveghere. Bancnotele in cauza nu vor fi puse in circulatie", se arata in comunicatul BCE.

Imprimeria in care defectiunea de tipar a aparut, Giesecke&Devrient, din Munich, a anuntat ca desi eroarea de tipar a fost posibila, securitatea emisiunii de bancnote nu va fi afectata.

Bundesbank a confirmat existenta unor probleme tehnice dar a afirmat ca nu trebuie luat in calcul riscul ca bancnotele euro sa poata fi fotocopiate.

In ceea ce priveste securitatea bancnotelor, Romania se poata lauda ca are cea mai securizata bancnota din Europa. Bancnota de 2.000 de lei, emisa intr-un cupiu restrans, de un milion de bucati, cu ocazia eclipsei de soare din august anul trecut, este prima bancnota plasticata din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO