Business Internaţional

Demisii in lant la Bursa din New York

29.09.2003, 00:00 16



Juergen Schrempp, presedintele producatorului de automobile DaimlerChrysler, a decis sa se retraga din consiliul bursei de valori din New York (NYSE) pentru a linisti tensiunile create in urma scandalului privind pachetul salarial primit de fostul presedinte, Richard Grasso.



La sfarsitul lunii august, NYSE anunta ca Richard Grasso va primi compensatii de aproape 140 milioane de dolari. Doua saptamani mai tarziu, bursa a dezvaluit ca presedintele sau trebuie sa primeasca inca 48 de milioane de dolari, bani pe care acesta a refuzat sa ii primeasca.



Amploarea remuneratiilor a nemultumit mai multi investitori, analisti si oficiali americani, care i-au cerut lui Grasso sa demisioneze.



Desi mandatul sau urma sa expire anul viitor, Schrempp a considerat ca trebuie sa se retraga, pentru a permite un inceput nou, credibil, pentru bursa din New York.



Cotidianul german Welt am Sonntag a insistat asupra faptului ca Schrempp, care nu a facut parte din comitetul care a stabilit renumeratia presedintelui Grasso, a criticat politica prea generoasa a insitutiei in cadrul unei intalniri a consiliului de la mijocul lunii august si a cerut efectuarea unei analize independente.





Demisia constructiva



Anuntul presedintelui DaimlerChrysler a survenit la numai cateva zile dupa ce un alt membru al Consiliului Director, H. Carl McCall, a parasit institutia americana, decizie care prevesteste mai multe initiative similare.



Initial, Carl McCall a sprijinit drepturile fostului presedinte, dar pe masura ce presiunea s-a intensificat, el s-a aratat in favoarea plecarii lui Grasso.



La inceputul acestei saptamani, bursa de la New York a ales un presedinte interimar, in persoana fostului director executiv al Citigroup, John Reed.



Intr-o scrisoare adresata acestuia, Carl McCall arata ca "a hotarat sa demisioneze pentru ca Reed sa poata lua in deplina libertate toate masurile care se impun pentru restabilirea integritatii NYSE si pentru a-i permite sa imbunatateasca situatia din echipa administrativa, fara a fi stanjenit de trecut".



McCall era directorul principal al Consiliul si seful Comisiei de compensatii. Demisia sa va intra in vigoare de la inceputul saptamanii viitoare.



Mai multi investitori si analisti considera ca decizia lui McCall reprezinta un pas pozitiv, dar si-au exprimat convingerea ca reorganizarea bursei nu va fi eficienta decat daca vor pleca si alti directori.



"Demisia sa este constructiva, dar cred ca cel mai bine ar fi ca toti membrii Consiliului Director sa fie convinsi sa isi prezinte demisiile, in mod sistematic. Bursa are nevoie de o curatenie generala pentru a-si reabilita credibilitatea", a aratat Joe Goodwin, consilier pe probleme corporatiste in Atlanta.



In scrisoarea adresata lui Reed, McCall a sugerat ca selectarea si evaluarea directorilor bursei ar trebui realizate periodic, in fiecare an, si a adaugat ca NYSE ar trebui sa desemneze in astfel de pozitii si reprezentanti ai investitorilor publici.



Totodata, el a prezentat o serie de recomandari pentru separarea functiilor de reglementare ale bursei de cele legate strict de activitatile de tranzactionare.



Purtatorul de cuvant al lui Ken Langone, presedintele comitetului care se ocupa de acordarea retributiilor in cadrul NYSE in perioada cea mai benefica pentru Grasso din punct de vedere financiar, a decarat ca acesta nu isi va da demisia din consiliul NYSE. Landone nu a facut nici un comentariu cu privire la recentele demisii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO