Business Internaţional

Deloitte prognozeaza vremuri tulburi pentru economia britanica

18.01.2005, 00:00 10



Anul 2004 ar putea fi ultimul din perioada "de aur" al economiei Marii Britanie, care se pare ca nu se va mentine si in 2005 cand se asteapta o incetinire a ritmului crestere economica, a avertizat firma de consultanta Deloitte.



Economia britanica ar putea avea de suferit de pe urma declinului pietei imobiliare, scaderii cheluielilor de consum ale populatiei si cresterii ratei somajului, relateaza BBC News.



Deloitte prognozeaza o crestere economica pentru acest an de 2%, sub previziunile cancelarului Gordon Brown care indicau pentru acelasi indicator o valoare intre 3% si 3,5%.



Firma de consultata considera ca ratele dobanzii vor cobora la 4% pana la sfarsitul acestui an.



In raportul sau economic trimestrial, Deloitte afirma ca economia britanica s-a bucurat de o "perioada de aur" in ultimul deceniu, cu o rata a somajului aproape de cel mai scazut nivel din ultimii treizeci de ani si cel mai jos nivel al inflatiei din 1960 incoace.



Insa raportul sustine ca aceasta crestere a fost obtinuta cu pretul generarii unor importante "dezechilibre" in economie.



"Cea mai grea lovitura dintre toate va veni de pe piata imobiliara, care a inregistrat deja o scadere importanta", spune Roger Bootle, consultant economic sef la Deloitte.



Cresterea economica este foarte probabil sa fie restrictionata in urmatorii ani de presiunea crescanda asupra bugetelor pentru achizitii imobiliare si de majorarea fiscalitatii, sustine Deloitte.



De asemenea, specialistii Deloitte preconizeaza ca va avea loc o serie de reduceri "agresive" ale ratei dobanzii in urmatorii doi ani, ajungand la 3,5% pana la sfarsitul lui 2006 de la 4,75% in prezent.



"Cu toate ca 2005 nu va fi anul in care toate lucrurile sa mearga pe dos in economia britanica, probabil acest an va marca inceputul unei perioade mai dificile pentru economia Marii Britanii", a adaugat Bootle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO