Business Internaţional

Deficitul bugetar francez creste in ritm alert

11.12.2002, 00:00 12

Deficitul bugetului de stat francez a atins la finele lunii octombrie suma de 52,7 miliarde de euro, potrivit datelor facute publice ieri de catre ministerul economiei, relateaza Le Figaro.
Deficitul este cu 22,6 miliarde de euro mai mare decat cel din luna similara a anului trecut si cu 5,9 miliarde de euro mai mare decat nivelul fixat de guvern pentru anul 2002.
Chiar daca nu vor avea deloc un efect pozitiv asupra deficitului bugetar anual, aceste date ar trebui sa intensifice dezbaterile asupra legii de rectificare a bugetului de stat.
Pe 20 noiembrie, ministrul francez de finante Alain Lambert a luat o initiativa, destul de neobisnuita, de a revizui in sens negativ previziunile pentru veniturile incasate la bugetul de stat. El a stabilit atunci deficitul la 46,8 miliarde de euro, cu toate ca volumul creditelor bugetare anuale se ridica la 2,6 miliarde de euro. Publicul a salutat acest acces de sinceritate, iar opozitia a respins o eventuala revizuire.
Situatia bugetara lunara publicata ieri confirma mentinerea unei situatii tensionate. La sfarsitul lunii octombrie, veniturile fiscale nete au inregistrat o scadere anualizata de 4,8%. Diminuarea profiturilor impozabile ale companiilor s-a accentuat: o scadere de 9,4% in octombrie si de 8,8% in septembrie.
Cresterea economica modesta nu este singura cauza pentru adancirea deficitului. Cheluilelile bugetare au crescut mai repede decat se scontase: o crestere anualizata de 5,1% in octombrie si de 4,5% in septembrie.
Asemeni celor doi ani precedenti si anul acesta ajung la scadenta titluri de datorie publica pe termen lung emise anterior. In plus, cheltuielile militare ordinare si de capital sunt in continuare foarte"dinamice".
Cu un deficit bugetar proiectat de 2,8% pe an, guvenul nu are prea mult spatiu de manevra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO